Dennis Rodman a împlinit 59 de ani. Legăturile fostului baschetbalist cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un

Dennis Rodman a împlinit 59 de ani. Legăturile fostului baschetbalist cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un
foto: hepta.ro / Actionpress / XINHUA

Fostul baschetbalist american Dennis Rodman a împlinit vârsta de 59 de ani. El a devenit o legendă în NBA după ce a reușit să se mențină timp de șapte ani lider consecutiv, un record neegalat pănâ azi. După cariera sa din NBA, Rodman a luat o pauză lungă de la baschet și s-a concentrat pe cariera sa în industria filmului și s-a concentrat pe lupte. După un hiatus mai lung, Rodman s-a întors să joace baschet pentru Long Beach Jam al Asociației americane de baschet recent formată în sezonul 2003-2004. La 4 aprilie 2011, a fost anunțat că Rodman va fi introdus în Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, pentru meritele sale deosebite.

Prietenia dintre Dennis Rodman și liderul nord coreean Kim Jong-Un

După ce a devenit un personaj monden prin aparițiile sale la televiziunea americană, Dennis Keith Rodman a uimit audiența din toată lumea în 2013 după ce a apărut alăturid e liderul nord coreean Kim Jong-Un.

Cei doi au participat în tribune la un joc de baschet cu membri ai Globetrotters Harlem. Călătoria – organizată de o companie americană de presă – a atras reacții negative din partea guvernului SUA, iar reacțiile publice au variat de la amuzament la critici la adresa lui Rodman, întrucât s-a folosit de dictatorul Kim pentru a obține popularitate.

Kim, care a preluat puterea în urma morții tatălui său în 2011, este un fan al baschetului cu o afecțiune specială pentru Chicago Bulls, și se pare că a avut o apreciere specială pentru Rodman, care a făcut parte din echipă în timpul legendarei domnii a lui Michael Jordan. Kim l-a invitat pe Rodman la Pyongyang, capitala statului autoritar izolat, pentru prima întâlnire în martie 2013.

Rodman – campion NBA de cinci ori – a călătorit cu trei jucători de la Harlem Globetrotters și un grup de jurnaliști de la Vice pentru a se întâlni cu Kim.

Vedeta de baschet a fost înfățișată îmbrățișându-l pe Kim și a fost criticat de activiștii pentru drepturile omului pentru că i-a spus: „Ai un prieten pe viață”.

Prietenia improbabilă a celor doi a continuat să înflorească, iar vedeta de baschet a făcut alte câteva călătorii în Coreea de Nord, însoțit adesea de alți jucători de baschet, unde a petrecut mai mult timp cu Kim.

Dennis Rodman s-a rugat pentru starea de sănătate a lui Kim Jong-Un

Fostul star NBA, Dennis Rodman, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la știrile neconfirmate că liderul nord-coreean Kim Jong-un este grav bolnav, spunând că se „roagă” pentru recuperarea sa rapidă.

Rodman a vizitat Coreea de Nord de mai multe ori și se pare că a legat o prietenie strânsă cu Kim, care este cunoscut drept un fan al baschetului.

Într-un interviu acordat pentru TMZ Sports, jucătorul de baschet s-a declarat sceptic cu privire la faptul că starea de sănătate a lui Kim este un agravă. „Sper că este doar un zvon că Kim Jong-un este bolnav”, a spus Rodman. „Sper să aflăm mai multe curând.”

„Mai avem atâta muncă de făcut atât între SUA cât și RPDC”, a spus Rodman, referindu-se la Coreea de Nord cu numele său oficial, Republica Populară Democrată din Coreea. „Dacă nu se simte bine, mă rog pentru recuperarea sa rapidă, pentru ca prietenii mei [președintele Trump cât și Kim] să poată continua spre un succes pașnic.”

Rodman a cerut anterior lui Trump să-i permită să contribuie la îmbunătățirea relațiilor SUA-Coreea de Nord. Cei doi s-au cunoscut în timp ce apăreau în emisiunea TV „Ucenicul”.

Între timp, Trump și Kim s-au întâlnit de trei ori pentru a încerca să ajungă la un acord privind demontarea programului de arme nucleare din Coreea de Nord în schimbul scutirii de sancțiuni din SUA.

Negocierile s-au oprit pentru mai bine de un an, dar liderii au menținut corespondența personală.