Franța permite sportivilor străini să participe la competițiile din țară cu orice tip de vaccin împotriva COVID-19. Participarea lui Novak Djokovic la Roland Garros rămâne incertă

Franța permite sportivilor străini să participe la competițiile din țară cu orice tip de vaccin împotriva COVID-19. Participarea lui Novak Djokovic la Roland Garros rămâne incertă
Cu 20 de titluri de Grand Slam în palmares, Novak Djokovic este campionul en-titre de la Roland Garros. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Sportivii străini care sunt vaccinați anti-COVID-19 cu schemă completă pot participa la competițiile din Franța – indiferent de serul cu care au fost imunizați – atât timp cât rămân într-o bulă sanitară odată ce au sosit, a declarat ministrul francez al sportului, potrivit The Associated Press.

Franța: Sportivii străini pot participa la competiții cu orice tip de vaccin

Autoritățile franceze au introdus legea permisului vaccinal care prevede, printre altele, că vaccinarea este obligatorie pentru accesul în arene și la competiții sportive, însă era neclar dacă vor fi acceptate și serurile care nu au fost aprobate în Uniunea Europeană, cum sunt Sputnik V al Rusiei sau Sinovac și Sinopharm ale Chinei.

Într-un mesaj pentru AP, ministrul francez al sportului a precizat că sportivii străini vaccinați „cu schemă completă în țara lor” pot concura atât timp cât respectă protocolul bulelor sanitare, protocol ce prevede printre altele o testare cu cel mult 24 de ore înainte de startul turneului.

Până acum, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat cinci vaccinuri anti-COVID-19: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson și, cel mai recent dintre ele, Novavax.

Ministerul francez al sportului susține că și sportivii care sunt în așteptarea dozei booster în țara lor vor putea lua parte la evenimentele internaționale din Franța dacă se conformează cu același protocol sanitar.

„Aceste măsuri permit tuturor sportivilor vaccinați, indiferent de unde vin, să participe la competiții în Franța atât timp cât este în vigoare o bulă sanitară sub autoritatea organizatorului”, a explicat instituția guvernamentală franceză.

Sportivii nevaccinați pot fi exceptați de la vaccinare în anumite situații. Începând cu 15 februarie, toate persoanele nevaccinate vor fi nevoite să prezinte dovada că au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 în ultimele patru luni.

Participarea lui Novak Djokovic la Roland Garros, incertă

Participarea sportivilor nevaccinați la competiții internaționale a fost subiectul începutului de an, în condițiile în care liderul mondial din tenisul masculin, Novak Djokovic, a vrut să meargă la Australian Open fără să respecte condițiile stricte de vaccinare.

În cele din urmă, sârbul a fost expulzat din Australia chiar înainte de debutul turneului, iar acum este incertă și participarea sa la Roland Garros, următorul Grand Slam al anului, având în vedere regulile sanitare din Hexagon. Novak Djokovic e campionul en-titre de la French Open, calitate în care ar fi evoluat și la Australian Open 2022.

„Djokovic poate să aibă astfel de probleme, referitor la participarea la turnee, și în alte țări. În Statele Unite, de exemplu, se vorbește despre așa ceva. Problemele s-ar putea ca abia acum să înceapă din acest punct de vedere pentru liderul mondial. (…) Novak Djokovic nu a spus în niciun moment că este anti-vaccin. Este vorba despre alegerea lui personală, asta a susținut, că fiecare om trebuie să aibă alegerea personală asupra corpului său, asupra dorinței de a se vaccina sau nu. Novak Djokovic nu a militat anti-vaccin în niciun moment, pur și simplu a ținut secret acest lucru, a spus că este o chestiune intimă și nu vrea să o divulge public, însă toate semnalele duceau în această direcție, că nu s-ar fi vaccinat și toate aceste lucruri au fost confirmate aici, la Australian Open”, spunea comentatorul sportiv Dragoș Suciu, pe B1 TV, înainte de debutul Australian Open 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe