FRF a aprobat introducerea fair-play-ului financiar pentru cluburile din Liga I

FRF a aprobat introducerea fair-play-ului financiar pentru cluburile din Liga I

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat în ședința de luni introducerea fair-play-ului financiar pentru Liga I, care prevede monitorizarea cluburilor în ceea ce priveşte datoriile restante către alte grupări şi angajaţi, potrivit FRF.

Membrii CEx. au decis că se sancţionează cu depunctare încălcarea cerinţelor de monitorizare financiară a cluburilor din Liga I, începând cu procesul de monitorizare pentru sezonul competiţional 2015-2016.

În cazul în care la data de 30 septembrie clucbul licenţiat nu va face dovada achitării datoriilor financiare restante către cluburi şi către angajaţi, înregistrate până la data de 30 iunie, clubul respectiv va fi sancţionat cu un punct.

Dacă nici la data de 31 octombrie clubul licenţiat nu va face dovada achitării acelor datorii înregistrate la 30 iunie, clubul respectiv va fi sancţionat cu două puncte.

Sancţiunile cu deducerea punctelor pentru încălcarea cerinţelor de monitorizare financiară vor fi dictate de Comisia de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea Directorului de licenţiere şi vor fi aplicate cluburilor din Liga I, începând cu sezonul competiţional 2015-2016.

Potrivit noului regulament de licenţiere şi monitorizare financiară a cluburilor, se sancţionează cu penalitate financiară şi/sau cu deducerea punctelor, încălcarea cerinţelor minime pentru acordarea licenţei de Liga I, începând cu sezonul competiţional 2015-2016. Penalitatea financiară va avea o valoare cuprinsă între 5.000 – 50.000 lei, în funcţie de importanţa cerinţei neîndeplinite de la criteriile: sportive, infrastructură, personal şi juridice.

Deducerea punctelor se va aplica pentru neîndeplinirea cerinţelor criteriului financiar privind achitarea datoriilor financiare restante către alte cluburi şi către angajaţi. Se va aplica o penalitate de trei puncte dacă, până la data de 30 aprilie, clubul solicitant de licenţă nu va demonstra că a achitat datoriile financiare restante la 31 martie către alte cluburi din activitatea de transfer a jucătorilor. De asemenea, se va aplica o penalitate de trei puncte dacă, până la data de 30 aprilie, clubul solicitant de licenţă nu va demonstra că a achitat datoriile financiare restante la 31 martie către angajaţi.

Comisia de apel poate reduce penalitatea financiară la jumătate, dacă până la termenul-limită de apel solicitantul de licenţă face dovada îndeplinirii cerinţelor minime pentru acordarea licenţei de Liga I.

Dacă solicitantul de licenţă face dovada îndeplinirii cerinţelor minime financiare pentru acordarea licenţei de Liga I, până la termenul-limită de apel, Comisia de apel poate reduce sancțiunea cu un punct.

În cazul în care clubul solicitant de licenţă nu face dovada îndeplinirii cerinţelor minime financiare pentru acordarea licenţei de Liga I, până la termenul-limită de apel, Comisia de apel poate sancţiona cu încă un punct deducere încălcarea cerinţelor minime financiare, cu excepţia cerinţelor de la articolul 45, pentru care va refuza licenţa.

Comitetul Executiv a stabilit data de 30 aprilie ca termen-limită pentru achitarea datoriilor financiare restante către alte cluburi şi către angajaţi, înregistrate la data de 31 martie pentru acordarea licenţei de Liga I, începând cu procesul de licenţiere pentru sezonul competiţional 2015-2016.

În ceea ce priveşte insolvenţa, Comitetul Executiv a decis sancţionarea cu deducerea a şase puncte a cluburilor care intră în această procedură, după data de 1 iulie 2015, începând cu sezonul competiţional 2015-2016.

Sancţiunea operează numai pentru cluburile care participă la campionatul naţional Liga I şi va fi aplicată în sezonul pentru care solicită licenţa.

Sancţionarea cu depunctarea şi/sau penalităţi financiare operează numai pentru cluburile care participă în Liga I, în sezonul pentru care s-a acordat licenţa cu sancţiuni, se mai precizează în comunicatul semnat de Administraţia de Licenţiere a FRF.