Ladislau Boloni: Este imposibil să găsești astăzi un conducător de club precum Valentin Ceauşescu! Ce spune antrenorul despre originile sale maghiare

Ladislau Boloni: Este imposibil să găsești astăzi un conducător de club precum Valentin Ceauşescu! Ce spune antrenorul despre originile sale maghiare
Foto: Valentin Ceauşescu / Sursa: Hepta.ro

Antrenorul Ladislau Boloni reiterează că faptul că cel mai bun conducător român de club pe care l-a cunoscut este Valentin Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu, cunoscut pentru implicarea, în perioada comunistă, în conducerea echipei Steaua București.

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, tehnicianul afirmă că ar „jigni” oameni dacă s-a apuca să îi compare pe conducătorii de acum din fotbalul românesc cu cei pe care îi cunoştea ca jucător, dar precizează: „Dacă fotbalul românesc se află la un nivel mai scăzut, nu este vina copilului care merge la fotbal. Este și vina conducătorilor. Este imposibil să găsești astăzi un Valentin (n.r. Ceaușescu), un Alecsandrescu. Era unul și la Dinamo, foarte bun, un general… Diaconescu, în costum tot timpul, un om blând și simpatic, chiar dacă securist”.

Tehnicianul a fost întrebat şi cu ce anume se identifică din România, respectiv din Ungaria.

„În Ungaria trăiesc mama și fratele meu. Am avut contact cu fotbalul maghiar, m-au solicitat să devin selecționer când eu eram în Qatar. Eram într-un contact foarte bun, foarte strâns, dar eu nu eram liber. Și atunci a intervenit o neînțelegere reciprocă. Acum, relația nu mai există. Nu ne înjurăm, dar nu mai există. Cu fotbalul românesc am contact dacă eu fac ceva. În rest, nimic. Fotbalul românesc să vină către mine? Niciodată! (…)

Eu în continuare am pașaport românesc, mi-am refăcut casa la Târgu Mureș, când pot merg acasă și îmi este foarte greu să găsesc soluții pentru Liceul „Bolyai Farkas”. Primul lucru pe care îl mănânc acasă sunt cașcaval pane și papanași cu brânză, poftim! (râde) Se vorbește de Ungaria, ironic, agresiv, se încearcă a mi se da bobârnace, dar eu în Ungaria am trăit cel mai puțin. Am trăit mai mult în Portugalia, în Belgia”, a precizat Loţi Boloni.

Antrenorul a atins şi tema sensibilă a ceea ce înseamnă să fii maghiar în România.

„Să fie clar, nu mă jenează absolut deloc că sunt Ladislau Iosif Bölöni, am pașaportul românesc, nu mi-am schimbat numele, nu mă bat în piept, dar punctele pe litera „o” trebuie puse! Este o temă delicată și nu pentru mine. Să fii maghiar în România nu este o rușine. E o realitate istorică ce în diferite decenii, să nu spun secole, a evoluat în diferite sensuri. Despre care voi aveți o părere, iar eu am o părere. Păcat e că au plecat sașii din Ardeal, care erau o bogăție. Sau evreii, care erau o altă bogăție. Lăsați-mă!

Lăsați-mă să fiu un bun cetățean român de naționalitate maghiară! Nu aveam nicio problemă în timpul comunismului, acum este o problemă, care este problema? Am avut părinții maghiari, m-au educat să cinstesc națiunea, dar și să respect țara unde trăiesc. Cred că prin ceea ce am făcut, de fapt nu cred, știu sigur că am făcut cinste pentru România cât de cât! Am apărat interesele României prin metodele mele cele mai corecte posibile”, a mai spus tehnicianul care antrenează acum la Antwerp (Belgia).