Scandal la nivel înalt: Comisia Europeană a intervenit după ce marile cluburi ale continentului au anunţat că au înfiinţat Super Liga!

Scandal la nivel înalt: Comisia Europeană a intervenit după ce marile cluburi ale continentului au anunţat că au înfiinţat Super Liga!

Cele mai mari cluburi din Europa „fug” din UEFA! Nu mai vor să participe în Champions League, competiţie organizată de forul continental, şi au anunţat înfiinţarea Super Ligii Europei. Miza? Banii mult mai mulţi, pe care să-i împartă doar între ei.

Se știu momentan doar 12 cluburi „fondatoare” ale Super Ligii Europei, dar vor fi 15, care vor participa an de an, fără să „retrogradeze” niciodată. Iar celelalte 5 echipe se vor califica în funcție de performanța din sezonul anterior în Super Liga Europei. Nu mai depind de campionatele interne.

Care sunt cele 12 cluburi fondatoare?

Cele 12 grupări fondatoare, care guvernează competiția și care nu „retrogradează” niciodată, sunt cele mai importante din Spania (Real Madrid, Barcelona, Atlético), Italia (Inter, Milan, Juventus) și Anglia (Man. United și City, Liverpool, Chelsea, Arsenal și Tottenham).

Deocamdată, lipsesc Bayern, Borussia Dortmund și PSG. Niciun club din Germania și Franța. „Încă trei cluburi vor fi invitate să ni se alăture înaintea sezonului inaugural, care va avea loc cât de repede posibil„, s-a precizat în comunicatul comun.

Florentino Perez, preşedinte

Florentino Perez va fi preşedintele Superligii, iar noua competiţie va avea la start 20 de echipe şi un format revoluţionar.

Preşedintele lui Juventus, Andrea Agnelli, a demisionat din Comitetul Executiv al UEFA şi din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), care a lucrat la reformele planificate ale Ligii Campionilor.

Co-preşedintele Manchester United, Joel Glazer, va fi vicepreşedinte al Super League.

Comisia Europeană s-a sesizat

Grecul Margaritis Schinas, unul dintre vicepreşedinţii Comisiei Europene, a spus că proiectul Superligii este contrar valorilor europene de „diversitate” şi „integrare”.

Trebuie să apărăm un model european de sport bazat pe valori, diversitate şi integrare. Nu se pune problema a-l rezerva pentru câteva cluburi bogate şi puternice, care vor să rupă legăturile cu federaţiile naţionale”, a scris Margaritis Schinas, comisar responsabil cu Promovarea stilului de viaţă european (Cultură, Educaţie), pe Twitter.

Universalitatea, integrarea şi diversitatea sunt elemente-cheie ale sportului european şi ale vieţii europene”, a contnuat Schinas.

Ce format va avea Super Liga Europei?

Conform Digisport, noua Superligă va avea următorul format:

  • 20 de cluburi participante: celor 12 anunţate până în acest moment li se vor alătura alte 3 şi vor fi, astfel, 15 cluburi fondatoare
  • cele 15 cluburi vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent
  • meciurile vor avea loc la mijloc de săptămână, exact cum se întâmplă acum cu partidele din UEFA Champions League sau Europa League, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând tradiţia, partidelor din competiţiile interne
  • Superliga va începe în luna august
  • vor exista două grupe de câte 10 echipe, cu meciuri tur-retur
  • primele 3 din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală ale Superligii
  • locurile 4-5 vor juca într-un play-off tur-retur pentru ultimele două locuri din sferturile de finală, care se vor juca în dublă manşă
  • semifinale tur-retur
  • finala în luna mai, într-o singură manşă