Criza facturilor la energie în școlile din Arad. Instituțiile de învățământ nu mai au bani de plată

Criza facturilor la energie în școlile din Arad. Instituțiile de învățământ nu mai au bani de plată
Foto: Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu Arad.

Școlile din Arad se confruntă cu problema majorării tarifelor la energie. Instituțiile de învățământ au primit facturi de 4-5 ori mai mari față de anul trecut.

Bugetul școlilor e depășit

Așadar, directorii școlilor sunt nevoiți să apeleze la ajutorul Primăriei. Fondurile unitățile de învățământ nu pot să facă fața cheltuielilor. Elevii sunt nevoiți să se îmbrace în haine groase, pentru că temperaturile în clase sunt scăzute.

„Am făcut o comparaţie cu iarna anului trecut şi atunci am plătit la CET, pentru încălzire, 24.000 de lei în decembrie, acum avem 84.000 lei. La gaz, factura a crescut de la 15.000 de lei la 70.000 de lei, iar la curent, factura a crescut de la 3.500 lei la 8.000 lei.

Sunt preţuri exagerate, rămâne de văzut dacă solicitările trimise furnizorilor de recalculare vor fi luate în considerare. Altfel, bugetul nostru este mult depăşit”, a precizat Sorin Haiduc, directorul Colegiului Naţional „Preparandia Dimitrie Ţichindeal” Arad, pentru Agerpres.

Instituțiile de învățământ nu mai fac fața cheltuielilor

La rândul său,  Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad a primit o  factură de  102.378 de lei. Cu toate că temperaturile  în clase nu urcă mai mult decât 15 grade Celsius, suma pe care instituția de învățământ trebuie să o achite este uriașă.

„Am fost şocaţi şi eu şi Contabilitatea când am primit factura, asta pentru că în şcoală nu a fost prea cald. În clase a fost frig, în jur de 15 grade, iar copiii şi profesorii au stat îmbrăcaţi, la fel şi noi în birouri.

Singura soluţie e să primim bani de la Primărie, pentru că altfel nu avem cum să achităm astfel de sume”, a remarcat Emanuela Leahu, directorul Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu, pentru sursa citată.

Ce spune Primăria orașului

Călin Bibarţ, edilul municipiului Arad, spune că speră să găsească soluții la nivel central pentru criza facturilor la energie. Primăria depune un eforturi uriașe ca să asigure un efort minim pentru copii, relatează Agerpres.

„Încercăm să supravieţuim, până la urmă facturile mari de la şcoli şi grădiniţe se întorc la bugetul Primăriei.

Sunt optimist că se vor lua măsuri la nivel naţional, pentru că pe plan local ducem bătălie de la o săptămână la alta pentru a menţine furnizarea căldurii în parametri decenţi, minimum de confort în casele oamenilor, şcoli şi grădiniţe”, susține primarul municipiului Arad, citat de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe