Plaja din Saturn este invadată de câteva zile de algele marine, aduse de curenții marini la țărm. Turiştii sunt deranjaţi de prezenţa acestora la mal şi spun că autorităţile nu fac eforturi ca să le adune, relatează Observator.
Autoritățile menționează că algele sunt colectate în fiecare seară de lucrătorii Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral. Mai mult, biologii marini consideră fenomenul apariţiei algelor drept un semn bun, care arată că Marea Neagră este sănătoasă.
Turiştii sunt deranjaţi de prezenţa acestora la mal şi spun că autorităţile nu fac eforturi ca să le adune. La rândul lor, reprezentanții ABADL menționează că fenomenele algale sunt naturale și sunt condiționate de numeroși factori, precum conținutul de nutrienți în apă, turbiditate, curenți de fund, furtuni, temperatura apei, starea generală a ecosistemului.
De la începutul sezonului estival și până în prezent, au fost adunate de pe întreg litoralul românesc aproximativ 2.000 de tone de alge, dintre care 800 de tone doar în ultima săptămână.
Potrivit Administraţiei Bazinale Apele Române Dobrogea Litoral, fenomenele algale și-au făcut apariția pe litoralul românesc odată cu începerea sezonului cald.
Cercetătorii de la Institutul Național „Grigore Antipa” susţin că algele din apele românești sunt comestibile şi pot fi folosite la preparea produselor cosmetice şi a medicamentelor. Dar, pentru că sunt lăsate să putrezească pe plajă, România importă din China.
Preţul algelor uscate care sunt vândute în magazine începe de la un euro pentru câteva grame.