România se confruntă cu o lipsă acută de șoferi profesioniști: S-ar putea schimba legile pentru ca sectorul transportatorilor rutieri să nu se prăbușească

România se confruntă cu o lipsă acută de șoferi profesioniști: S-ar putea schimba legile pentru ca sectorul transportatorilor rutieri să nu se prăbușească
Foto:soferdetir.ro

După exodul medicilor, un nou sector riscă să se prăbușească din cauza lipsei angajaților.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) semnalează criza acută de șoferi profesioniști, scrie Cotidianul. Transportatorii rutieri atrag atenția că lipsa șoferilor care să conducă camioanele va atrage după sine probleme în acest sector important al economiei naționale.

În acest context, UNTRR a solicitat autorităților române și europene măsuri urgente de atragere a tinerilor de la vârsta de 18 ani în sectorul transporturilor, prin programe europene de formare vocațională ca șoferi profesioniști.

Astfel, transportatorii cer ca vârsta minimă pentru a-ți putea lua carnet de șofer profesionist să fie de 18 ani, nu 21 de ani ca până acum. Această nouă lege ar putea intra în vigoare curând, Comisia Europeană afirmând că este de cord cu această modificare.

De asemenea, peprezentanţii UNTRR susţin că problemele lor vor fi rezolvate dacă actuala criză a șoferilor profesioniști va fi o prioritate națională și vor fi alocate fonduri europene pentru creșterea angajării în sectorul transporturilor rutiere din România, inclusiv prin programe de formare vocațională ca șoferi profesioniști a tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training) din mediul rural.

Transportatorii mai cer înființarea unei rețele naționale de școli vocaționale specializate în furnizarea educației profesionale și competențelor tehnice de care tinerii au nevoie pentru a fi angajați ca șoferi profesioniști.

 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:23 - Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul la Palatul Cotroceni / Klaus Iohannis: Sunt încredințat că proiectul România educată nu doar că va merge mai departe, ci va mergem mai departe cu noi energii (VIDEO)
18:14 - Apa dintr-un container cu suferinzi de COVID de la Sibiu le ajungea dincolo de glezne. A fost scoasă cu gălețile de infirmiere. Întâmplător, ploaia nu a afectat aparatura de care depinde viața pacienților
18:13 - Persoanele care au nume de animale au acces gratuit la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
18:06 - Generalul Alexandru Grumaz, despre „Submarinul Apocalipsei”, mobilizat de ruși: „Evită radarele, cauzând pagube devastatoare”
17:57 - Târgu Mureș: Șofer prins beat la volan de trei ori în doar șase ore
17:40 - Armata achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului se ridică la 40 de milioane de euro
17:35 - Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței administrată în România
17:16 - Andrei și Ileana Stana Ionescu, lucruri neștiute despre maestrul Alexandru Arşinel: „Era un om tare gospodar, îi plăcea să migălească lucrurile”
17:11 - Edi Iordănescu, reconfirmat de FRF în funcția de selecționer, pentru preliminariile EURO 2024. Cu el la cârmă, Naționala de fotbal s-a clasat pe ultimul loc în grupele Ligii Națiunilor și a retrogradat
17:05 - Șerban Huidu trece în spatele camerelor de filmat, ca producător TV la Cronica Cârcotașilor