A trecut mai bine de o săptămână de când autoritățile din România au renunțat la starea de urgență, pe careau înlocuit-o cu starea de alertă, însoțită de măsuri de relaxare a restricțiilor, în special în privința libertății de mișcare în interiorul localităților. În ciuda faptului că numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut treptat, autoritățile precizând că ne aflăm într-o etapă descendentă a pandemiei, mai multe focarede COVID-19, care au izbucnit în ultimele zile, umbresc aceste progrese, la o săptămână de la aplicarea măsurilor de relaxare. Cele mai vulnerabile par a fi în continuare unitățile medicale, însă de infectările cu COVID-19 nu au scăpat nici entitățile economice importante, așa cum este fabrica de înghețată de la Sebeș, nici unitățile adminsitrativ teritoriale, două localități din județul Galați fiind plasate în carantină.
Cea mai gravă situație este la Spitalul judeţean din Botoşani, unde evoluția focarului de coronavirus amintește de criza sanitară apărută în luna martie la Spitalul Județean din Suceava, epicentrul pandemiei de COVID-19 din România. În cazul Spitalului judeațean din Botoșani, peste 160 de angajaţi – medici, asistenţi dar şi angajaţi de la administrativ – sunt confirmaţi cu COVID-19. Lor li se adaugă peste 50 de pacienți, confirmați de asemenea cu noul coronavirus.
Focarul de COVID-19 a izbucnit după ce o pacientă în vârstă de 27 de ani, infectată cu noul coronavirus a fost internată în unitatea medicală. Boala a fost răspândită rapid în rândul personalului medical, iar situația este atât de gravă, încât Prevectul județului Botoșani ia în calcul solicitarea schimbării conducerii civile cu una militară, după modelul care a salvat Spitalul Județean din Suceava.
Un caz la fel de grav a fost înregistrat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde au fost confirmate până acum nu mai puțin de 36 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, după ce la nivelul unității medicale au fost testate aproximativ 360 de persoane.
Inițial, în cursul zilei de vineri au fost depistate pozitiv zece cadre medicale, majoritatea asistente din cadrul Clinicii I de Neurochirurgie a Spitalului. Ulterior managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, dr Lucian Eva a declarat, sâmbătă, că numărul persoanelor depistate pozitiv la testarea pentru Covid-19 a crescut de la zece, cât erau vineri, la 28, pentru ca duminică focarul de COVID-19 să numere 36 de cazuri de infectare, atât în rândul personalului medical, cât și în rândul pacieenților.
Reprezentanții spitalului au declarat că pacienţii confirmaţi pozitiv cu COVID-19 au rămas în continuare în Spitalul de Neurochirurgie, unde vor fi trataţi şi de coronavirus, în timp ce cadrele medicale infectate cu noul coronavirus sunt internate în Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” şi Spitalul CFR din Iaşi.
Situația este alarmantă și în Galați, unde nu mai puțin de 9.000 de persoane au fost plasate în carantină după ce două focare de COVID-19 au izbucnit în satele gălățene Toflea şi Brăhăşeşti. Începând de duminică localitățile au fost închise, autoritățile fiin alarmante de creșterea cazurilor confirmte de COVID-19.
O anchetă epidemiologică a stabilit faptul că 42 de localnici s-au infectat cu noul coronavirus, iar alţi 284 au intrat în contact cu aceştia, anunţă Prefectura. De asemenea, de la începutul izbucnirii focarului de COVID-19 o persoană a murit.
Izbucnirea celor două focare de COVID-19 are loc într-un context dificil pentru județ, avâd în vedere că numărul pacienților confirmați pozitiv a ajuns la 571, iar numărul persoanelor decedate a urcat la 82, Galațiul devenind al doilea județ la nivel național după numărul de victime.
În acest context, Cătălin Boboc, prefectul județului Brăila, a anunțat, duminică seară, că o pacientă depistată cu coronavirus și aflată în stare critică a fost transportată din Galați la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Brăila. Această decizie radicală a fost luată după ce s-a constatat faptul că sunt ocupate toate paturile de la ATI din Galați.
De noile focare de COVID-19 nu au scăpat nici lucrătorii din cadrul serviciului de ambulanță. Astfel, un focar de COVID-19 a izbucnit la Serviciul de Ambulanță Olt după ce 15 angajați au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus.
Totul ar fi pornit de la o asistentă cu domiciliul în Argeș care a fost internată cu coronavirus la spitalul din Mioveni. Pe 18 mai a fost confirmat primul caz pozitiv cu infecția Covid-19 în rândul angajaților de la Serviciului Județean de Ambulanță Olt, iar de atunci numărul cazurilor a continuat să crească.
Potrivit autorităților, toți angajați confirmați pozitiv au fost internați la Spitalul Județean de Urgență Slatina sub supraveghere medicală și tratament, cu stare generală bună.
În acest context, prefectul de Olt, Florin Homorean, a solicitat Ministerului Sănătății efectuarea de către Corpul de Control a unei verificări la SAJ Olt.
Nici spitalele din Capitală nu au scăpat de izbucnirea focarelor de COVID-19 în ultimele zile. Astfel, la Institutul Marius Nasta, șase cadre medicale, asistente și infirmiere, au fost depistate pozitiv cu COVID-19. Focarul ar fi izbucnit după ce cadre medicale nu au purtat echipamentul de protecție regulamentar, deși au fost avertizatate de către medici.
Potrivit reprezentanților Spitalului, cel puțin o asistentă ar fi luat contact în timpul turei cu alte patru cadre medicale, la rândul lor depistate poitiv cu COVID-19.
În afară de unitățile medicale, afectate de izbucnirea unor noi focare de COVID-19 sunt și entități economice importante. În acest sens, un focar de infecție cu noul coronavirus a fost identificat duminică la o fabrică de înghețată din județul Alba, unde 27 de angajați fiind depistați pozitiv la testarea pentru noul coronavirus.
Potrivit presei locale, fabrica este deținută de Alpin 57 Lux din Sebeș. Până acum au fost testate 64 de persoane, iar alte 200 urmează să facă testele. Potrivit autorităților, principala cauză a focarului este nepurtarea echipamentului de protecţie de către angajați, deşi angajatorul le-a pus la dispoziţie.
Ultimul bilanț anunțat duminică de către autorități indică 213 de noi cazuri de coronavirus pe teritoriul României, fapt ce duce bilanțul total al infectărilor la 18.070. Un număr de 1.179 persoane au decedat, 11.399 s-au vindecat, iar alte 188 sunt la Terapie Intensivă.
Acest nou bilanț raportat în România este mai mare comparativ cu cel raportat în Franța, unde numărul cazurilor confirmate a crescut cu 115 până la 144.921, au arătat datele ministerului sănătății, iar numărul morților a crescut cu 35 până la 28.367 – o creștere de doar 0.1%. Totodată, bilanțul cazurilor de COVID-19 din România a fost foarte aproape de cel anunțat în Spania, unde au fost înregistrate 246 de noi cazuri de COVID-19.