Dispute între statele UE, privind restricțiile de sărbători. Germania și Italia vor închiderea tuturor stațiunilor de schi. Austria se opune vehement

Dispute între statele UE, privind restricțiile de sărbători. Germania și Italia vor închiderea tuturor stațiunilor de schi. Austria se opune vehement

În contextul în care tot mai multe state europene se tem că un al treilea val al pandemiei de coronavirus ar putea lovi după sărbători, crescând și mai mult numărul cazurilor de infectări și de decese, noi diviziuni apar în cadrul UE. Neînțelegerile vizează de această dată restricțiile aplicate în sezonul de iarnă și vizează în special pârtiile de schi în cunoscutele stațiuni din Austria.

Angela Merkel cere UE să închidă pârtiile de schi

Germania a cerut insistent cetățenilor săi să nu plece în străinătate în timpul vacanţei de Crăciun, mai ales la sejururi la schi. În contextul în care măsurile de blocare a circulației au fost prelungite, guvernul federal şi regiunile germane intenționează să solicite UE să interzică – până la 10 ianuarie – sejururile la schi, pentru a evita răspândirea virusului.

Deja, Bavaria, cunoscută pentru stațiunile sale frecventate de schiorii germani, şi-a închis marţi staţiunile și a anulat orice rezervare făcută ccu ocazia sărbătorilor de Crăciun.

Întrebată ce demersuri va face Germania la UE, Merkel a recunoscut că nu prea are mari şanse în acest sens. ”Voi fi sinceră cu voi. Probabil că nu va fi uşor, dar vom încerca”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

Unul dintre statele care ar fi cel mai afectat de această măsură propusă la nivel european ar fi însă Austria, destinație cunoscută pentru vacanțele de iarnă. Guvrnul de la Roma pledează la rândul său, alături de autoritățile germane pentru închiderea pârtiilor de schi.

Premierul Conte a declarat că susține coordonare europeană pe această temă și că a purtat discuţii recente cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe această temă.

“Dacă pârtiile trebuie să rămână închise, acest lucru ar trebui să se aplice întregii Europe”, a declarat marţi preşedintele regiunii Veneto, Luca Zaia, pentru ziarul Corriere della Sera.

“Nu puteţi interzice schiul în Tirolul de Sud (Italia) şi permite accesul în Carintia (Austria). Ar fi o glumă inacceptabilă”, a mai spus Zaia.

Staţiunile de schi din Italia generează venituri anuale de circa 11 miliarde de euro, dintre care o treime provin din vacanţele petrecute de italieni în Alpi şi Dolomiţi de Crăciun şi Anul Nou.

Austria se opune închiderii pârtiilor de schi

Austria se opune vehement unei astfel de măsuri însă. Mai mult, spre deosebire de deciziile luate în Germania, decizia autorităților austriece prevede deschiderea pistelor sale de schi.

Asta deși una dintre staţiunile cele mai frecventate -Ischgl – a fost un important focar de contaminare iarna trecută, unde s-au infectat turişti veniţi din mai multe ţări europene.

Austria se opune propunerii formulate de autorităţile italiene vizând închiderea pârtiilor de schi din întreaga Europă în perioada vacanţelor de sfârşit de an, în ideea de a opri răspândirea pandemiei de coronavirus.

“Pentru industria turistică din Austria şi turismul său de iarnă,pandemiade Covid-19 este o enormă ameninţare din orice punct de vedere, atât al sănătăţii dar şi economic”, a declarat marţi ministrul austriac al Finanţelor, Gernot Blümel.

Potrivit acestuia, închiderea pârtiilor de ski ar însemna venituri pierdute de ordinul a 2,4 miliarde de euro în cele trei săptămâni de vacanţă din preajmaCrăciunului.

“Dacă UE vrea cu adevărat acest lucru, va trebui să plătească”, a spus Gernot Blümel, apreciind că UE va fi nevoită să acorde despăgubiri echivalente cu 80% din aceste venituri, în linie cu schema de ajutor adoptată de Guvernul austriac pentru companiile afectate de Covid-19.

Klaus Iohannis, despre restricțiile care se vor aplica în stațiunile de schi

În ceea ce privește situația din România, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că restricţiile care sunt în vigoare pentru toată lumea se aplică şi pentru staţiunile de schi şi a precizat că vor fi elaborate reglementări specifice care vor fi comunicate.

“La ultimul Consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanţă, dar între timp ştiu că în Consiliul Uniunii – care este puţin altceva, sunt ambasadorii sau adjuncţii ambasadorilor -, s-a discutat mult despre staţiunile montane în perioada de vacanţă. Opiniile sunt divergente, ca să mă exprim aşa, iar în ce priveşte România, noi vom elabora reglementări specifice şi vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile şi se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur şi simplu să admire peisajul. Măsurile, restricţiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare şi pentru staţiunile de la munte”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe