CORONAVIRUS | Suedia îi obligă pe părinți să-și trimită copiii la școală

CORONAVIRUS | Suedia îi obligă pe părinți să-și trimită copiii la școală
FOTO: Pixabay.com

Suedia îi obligă pe părinți să-și trimită copiii la școală, inclusiv studenții cu imunitatea scăzută și care sunt mai predispuși la infectarea cu Covid-19, ca parte a politicii sale de a evita blocarea completă ca răspuns la pandemia de coronavirus.

În timp ce sistemele școlare din alte țări au încetat sau au restricționat foarte mult învățarea personală, Suedia spune că oricine sub 15 ani trebuie să meargă la școală. Aproape că nu există excepții.

Ce spun părinții despre obligația elevilor de a merge la școală

Unii părinți au refuzat să se conformeze și se tem de reacția autorităților.

Ei se tem că acest lucru s-ar putea încheia, odată cu eliminarea copiilor lor – represalia finală din partea guvernului – deși oficialii subliniază că acest lucru se va întâmpla doar în scenarii extreme.

Business Insider a vorbit cu unii părinți și profesori din toată Suedia, mulți dintre ei au decis să își țină copiii acasă, în ciuda instrucțiunilor guvernului.

Pentru unii, copiii lor cred că au un risc ridicat de COVID-19, în timp ce alții se consideră vulnerabili și se tem că copiii lor ar putea aduce boala acasă.

Mikaela Rydberg și Eva Panarese sunt ambele mame din Stockholm care își țin copiii acasă.

Fiul lui Ryberg, Isac, care are opt ani, are paralizie cerebrală și suferă rău de boli respiratorii. Rydberg a spus că a fost spitalizat înainte de răceală și gripă.

Cu toate acestea, eforturile ei de a-și convinge școala că ar trebui să fie ținut acasă pentru a se proteja de COVID-19 nu au avut succes.

Oficialii din domeniul sănătății suedezi nu consideră copiii ca un grup care riscă să fie testat pozitiv pentru coronavirus, chiar și copii ca Isac. Întrucât acesta este sfatul oficial, medicii au refuzat să îi dea lui Isac o scutire medicală de la școală.

În schimb, Rydberg l-a ținut acasă încă din martie împotriva instrucțiunilor școlii, care a spus că i-a determinat pe oficialii administrației locale să-i spună că este posibil să implice serviciile sociale.

Școala nu a răspuns la solicitarea Business Insider pentru comentarii, în timp ce administrația locală, Upplands Väsby, a declarat: „Urmăm recomandările autorităților noastre și nu facem comentarii cu privire la cazuri individuale”.

Mama copilului a spus că, deoarece este o problemă de bunăstare a copilului ei, nu este îngrijorată de ceea ce ar putea urma. „Sunt atât de sigură pe mine, încât am dreptate, nu sunt îngrijorată cu ce mă amenință”, a spus ea.

Autoritățile din Suedia, în plină pandemie de Covid-19: ”Școala este obligatorie”

Totodată, Eva Panarese este o mamă a doi. Își păstrează fiul acasă pentru a minimiza expunerea la soțul ei, care a suferit recent de pneumonie.

Panarese a spus că a trimis-o cu reticență pe fiica sa la școală, deoarece se apropie sezoanele examenelor și a considerat că nu există altă opțiune.

E-mailurile de la școala copilului analizate de Business Insider insistă că copiii vin la școală în timpul pandemiei, citând politica guvernamentală.

Un mesaj, trimis în aprilie, spunea: „Trebuie să subliniem din nou că școala este obligatorie”.

Panarese a spus că situația sa arată că nu este posibil să protejeze unii membri ai unei gospodării dacă alții sunt încă obligați să meargă la școală și să riște infecția.

„Nu stiu cine va fi corect sau gresit, dar nu vreau riscul”, a spus ea, adăugând: „Nu vreau să fac parte dintr-un experiment grandios.”

În Suedia copii nu sunt considerați grup de risc în infectarea cu SARS-CoV-2

Agenția de Sănătate Publică din Suedia spune că nu există „dovezi științifice” că închiderea școlilor ar contribui la atenuarea răspândirii virusului.

Agenția a spus că acest lucru „va avea un impact negativ asupra societății” lăsând lucrătorii esențiali care se luptă să îngrijească copiii. Aceasta a spus că o astfel de politică ar putea pune alte grupuri de oameni – cum ar fi bunicii – la un risc crescut dacă au grijă de copii.

Suedia are credințe puternice în drepturile copilului, care include dreptul la educație și , de obicei, nu permite ca această învățare să aibă loc în afara școlii.

Doar personalul sau copiii cu simptome ar trebui să rămână acasă, spune Agenția de Sănătate Publică.

Suedia nu include copiii ca grup de risc , chiar și copiii care au afecțiuni recunoscute cresc vulnerabilitatea adulților , cum ar fi diabetul, cancerul de sânge, afecțiunile imunosupresive sau tratamentele în curs de cancer.

Studiile sugerează că copiii sunt în general mai puțin expușila risc decât alte grupuri , dar majoritatea țărilor au totuși școli închise sau au schimbat radical modul de funcționare. Noi efecte ale virusului asupra copiilor sunt de asemenea descoperite pe măsură ce pandemia progresează.

Guvernul își continuă politica obișnuită, care spune că atunci când copiii sunt absenți în mod repetat, școlile trebuie să investigheze și, în unele cazuri, să raporteze situația autorităților locale, care pot implica servicii sociale.

Temerile față de coronavirus nu sunt considerate un motiv valid pentru păstrarea copiilor acasă.

Urmăriți B1TV.ro și pe