Climatologul Roxana Bojariu: Un val de aer arctic pătrunde în România în următoarea perioadă. Temperaturi sub limitele normale

Climatologul Roxana Bojariu: Un val de aer arctic pătrunde în România în următoarea perioadă. Temperaturi sub limitele normale
Sursa foto: Hepta

Gerul se întoarce în România. Până joi, zonele montane din 16 județe se află sub cod galben de ploi, iar sâmbătă dimineață se va atinge punctul critic: -19 grade Celsius.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru B1 TV că întreaga Europă se confruntă cu modificări bruște de temperatură, care sunt corelate cu fenomenul de încălzire globală, iar episoade scurte de iarnă ar putea apărea chiar și în martie.

Vremea se răcește brusc,cu aproape 15 grade Celsius, începând cu noaptea de joi spre vineri, astfel că, până pe17 februarie vor fi temperaturi maxime de -4…-2 grade și minime de aproximativ -15 grade.

„Avem un avans de aer polar care vine după ce am avut temperaturi mult mai ridicate decât în mod obișnuit. Perturbația care a dus la aceste aceste transporturi dinspre nord spre sud este cea care are originea deasupra Polului Nord. Acolo, în loc să avem o circulație în jurul Polului Nord care să țină aerul mai rece și să nu-l lase să coboare.Avem, din păcate, o perturbație care determină ca aerul mai cald să ajungă în Arctica și aerul mai rece să fie împins spre latitudini mai sudice. Nu se întâmplă doar în zona țării noastre. Mare parte din Europa e deja sub influența aerului Polar. America de Nord are o pătrundere de aer foarte importantă, dar și vestul Siberiei.

Întreaga iarnă a fost dominată de astfel de transporturi pe direcția nord-sud, în loc să fie dinspre vest spre est, care ar fi dominat dacă în jurul Polului Nord am fi avut vortexul situat în limitele sale normale. E vorba de o anomalie foarte pronunțată în circulația atmosferică, la nivelul întregii atmosferei nordice și o putem pune în legătură cu încălzirea globală”

Săptămâna 14-20 februarie, marcată de un val de aer înghețat

„Săptămâna viitoare va fi sub influența acestui val de aer arctic, spre sfârșitul săptămânii s-ar putea să mai crească ușor temperaturile, dar vor fi tot sub normalul perioadei, așa că episodul va dura cel puțin săptămâna viitoare”, a explicat specialista.

Întrebată dacă este posibil ca până la începutul primăverii este posibil să mai apară episoade ger pronunțat, specialista a spus că nu este exclus.

„Nu e exclus, mai ales că extremele devin din ce în ce mai dominante în a da specificitatea tuturor anotimpurilor, nu numai iarna”, a explicat climatologul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)