A început o nouă sesiune de înscriere în programele Rabla Plus și Clasic. Noutățile / Tanczos Barna: Bugetul pentru Rabla Plus, persoane juridice, s-a epuizat deja (VIDEO)

A început o nouă sesiune de înscriere în programele Rabla Plus și Clasic. Noutățile / Tanczos Barna: Bugetul pentru Rabla Plus, persoane juridice, s-a epuizat deja (VIDEO)
Pe 13 mai au început înscrierile în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. O nouă sesiune va avea loc în septembrie, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Foto: Pixabay

O nouă sesiune de înscriere în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus a început vineri, 13 mai. Ca o noutate, la actuala ediție pot aplica și instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale.

Au început înscrierile în programele Rabla Plus și Rabla Clasic

Prin Rabla Clasic se acordă un tichet de 6.000 lei pentru o maşină veche casată sau de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate. Cei interesați pot bneficia și de anumite eco-bonusuri. De exempu, ei vor primi 1.500 lei dacă mașina dată la casare are o vechime de cel puţin 15 ani ori norma de poluare e Euro 3 sau inferioară.

În cadrul Rabla Plus se acordă:

  • un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi);
  • un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi);
  • un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi;
  • un eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi.

Și în cazul Rabla Plus se acordă un eco-bonus de 1.500 lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani ori cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Sumele alocate în programele Rabla:

  • pentru Programul Rabla Clasic – persoane fizice – 335 de milioane de lei
  • pentru Programul Rabla Clasic – persoane juridice – 123 de milioane de lei
  • pentru Programul Rabla Plus – persoane fizice – 262 de milioane de lei
  • pentru Programul Rabla Plus – persoane juridice – 190 de milioane de lei

Tanczos Barna, despre programele Rabla

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a susținut, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Irina Petraru, că bugetul pentru programul Rabla Plus – persoane juridice a fost deja epuizat în mai puțin de două ore.

O nouă sesiune va avea loc în septembrie.

„Cei care aplică pentru aceste forme de sprijin trebuie să aplice prin dealerii auto, acele firme care le livrează mașinile, și să aleagă modelul de mașină, și să se asigure că pot preda cel puțin o mașină folosită mai mult de șase ani în circulație în România.

Anul acesta se pot preda două mașini pentru una cumpărată. Am început anul acesta cu sesiuni lunare dar, datorită schimbărilor pe piața auto și problemelor de livrare, am analizat situația și conducerea AFM a propus o nouă formă de derulare a programului.

Avem această sesiune în derulare. La persoanele juridice, la Rabla Plus, s-au epuizat cele 190 de milioane de lei după o oră și 30 și ceva de minute. Sistemul funcționează, nu sunt blocaje.

La celelalte capitole sunt sume suficente și pot aplica persoanele fizice și juridice. În septembrie vom avea o nouă sesiune pe care o organizăm în funcție de sumele care eventual rămân de aici și ce vom mai avea în buget”, a declarat ministrul Tanczos Barna, pentru B1 TV

Urmăriți B1TV.ro și pe