Proiect de lege: viitorii șoferi să poată să susțină examenul pentru permis auto oriunde în țară

Proiect de lege: viitorii șoferi să poată să susțină examenul pentru permis auto oriunde în țară

Potrivit unui proiect de lege pus joi în dezbaterea senatorilor, examenul pentru obținerea permisului de conducere se va putea susține oriunde în țară, nu doar în localitatea sau regiunea de domiciliu. Iar intervalul de timp necesar obținerii permisului auto, ce conține perioada de școlarizare, dar și cele două etape ale examenului, mai exact, proba teoretică și cea practică, să se reducă.

Schimbarea apare în proiectul de lege aflat în dezbaterea Senatului și care vizează modificarea condițiilor prevăzute acum de Codul rutier (OUG 195/2002) pentru obținerea permisului de conducere. Eliberarea permisului de conducere se va face, în mod evident, tot în locul în care se va susține examenul.

Apar modificări și în legătură cu distanța dintre examenul teoretic și cel practic

Dacă proiectul trece de Parlament și este promulgat, șoferii nu vor mai trebui să termine școala de șoferi (cu cele două componente – teoretică și practică) înainte de susținerea examenului, ci vor putea susține sala imediat după încheierea pregătirii teoretice și vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului, adică între cele două probe de examen.

Schimbări importante pentru viitorii șoferi Sursa Foto: Flickr.com

Totuși, începerea pregătirii practice o vor putea face doar cei admiși la examenul teoretic. “Cursurile de pregătire practică în vederea obţinerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe şi după ce candidatul a fost declarat «ADMIS» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, scrie, mai exact, în document.

De asemenea, la susținerea probei practice, în mașină se va afla, alături de polițist și candidat, și instructorul acestuia din urmă.

Urmăriți B1TV.ro și pe