România a urcat pe locul 6 în Europa ca producție de autovehicule. Țara noastră a întrecut Italia și Ungaria

România a urcat pe locul 6 în Europa ca producție de autovehicule. Țara noastră a întrecut Italia și Ungaria
România a marcat cea mai mare creștere a înmatriculărilor auto din UE. Sursa Foto: Hepta / Abaca Press / Genin Nicolas

Un raport al pieței auto din Europa arată că România a urcat pe locul 6 la nivelul producției de autovehicule, deși volumul de mașini produse a suferit o ușoară scădere față de anul trecut. Țara noastră a întrecut Ungaria și Italia, cunoscute pentru numărul mare de uzine.

În 2021, producția raportată de Ford și Dacia s-a ridicat la 420.755 vehicule, fiind cu 4% mai mică decât cea din 2020. Cu toate acestea, România s-a ridicat ca producție de autovehicule pe piața europeană, având în vedere că pe teritoriul țării noastre se află doar 2 uzine auto, potrivit profit.ro.

Italia și Ungaria, depășite la nivelul producției auto de România

Anul trecut, producția auto din Italia a suferit o pierdere de 7,9%, respectiv 419.539 de mașini, în timp ce Ungaria a suferit o pierdere de 3%, respectiv 420.497 de mașini.

În total, Uniunea Europeană a produs 10.012.259 autoturisme în 2021, cu 7,5% mai puține decât anul trecut, iar țările cu producția cea mai mare sunt Germania, Spania și Republica Cehă, Slovacia și Franța. Pe locul 6 se află România.

Față de anul 2019, producția auto la nivel european a scăzut cu peste 4 milioane de autoturisme.

Producția auto pe alte piețe ale lumii

Declinul pieței auto a fost resimțit și în Asia, înregistrând o scădere similară cu cea a Europei. În Coreea de Sud, vânzările au scăzut cu 9,5%.

  • SUA – 6,3 milioane autoturisme, +3,1%
  • America de Sud – 1,9 milioane autoturisme, +11,2%
  • China – 20,7 milioane autoturisme, +7,1%

Uniunea Europeană a exportat mașini în valoare de 125 miliarde euro, cu 3,6% mai multe decât în 2020, în timp ce importurile de autoturisme s-au ridicat la 53 de miliarde euro.

Potrivit datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), aproximativ 66 de milioane de mașini au fost înmatriculate anul trecut în întreaga lume. Deși vânzările de autoturisme au crescut față de 2021 cu 3,6%, cifra rămâne totuși sub nivelul celei din 2019.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:38 - Donald Trump spune că SUA ar trebui să pună securitatea școlilor mai presus de ajutorul pentru Ucraina: „Ar trebui să construim școli sigure pentru proprii noștri copii în propria noastră națiune”
16:17 - VIDEO. Premierul României, întrevedere cu o delegație a Senatului SUA. Întărirea Flancului Estic al NATO, crucială / Nicolae Ciucă: Unitatea Occidentului, esențială pentru victoria Ucrainei
15:48 - Irina Begu, singura româncă în optimi la Roland Garros 2022. Tenismena și-a egalat cea mai bună performanță din carieră
15:20 - Administrația președintelui american Joe Biden este de acord cu transferul lansatoarelor de rachete cerute de Kiev
14:37 - Fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, a încercat să dispară din Ucraina. Acesta susține că nu i s-a permis să treacă frontiera, deși avea „toate permisiunile oficiale”
14:11 - Le Figaro: Alianţa Nord-Atlantică a intensificat prezența trupelor NATO poziţionate în România. „Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucţie a crescut”
13:26 - Momente de panică în privința unui bagaj suspect, părăsit la intrarea în Orășelul Copiilor din București. Circulația a fost închisă
13:19 - Inna, huiduită de publicul din Satu Mare. Ce a făcut vedeta în timpul concertului
12:53 - Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică Zircon, una dintre noua generație de sisteme de arme de neegalat
12:20 - Soția lui Mădălin Ionescu este pregătită să devină din nou mamă. Cum se înțelege Cristina Șișcanu cu cei doi copii ai prezentatorului TV