Schimbări în Codul Rutier. Șoferii care dau flash-uri, primii vizați de noile modificări. Ce amenzi ar putea risca

Schimbări în Codul Rutier. Șoferii care dau flash-uri, primii vizați de noile modificări. Ce amenzi ar putea risca
Foto: Pixabay.com

Codul rutier ar putea fi schimbat, după ce polițiștii de la Rutieră au început să ceară amenzi mai mari pentru cei care depășesc viteza legală și mai ales pentru șoferii agresivi din trafic. S-ar putea introduce o serie de noi sancțiuni, iar conducătorii auto care dau flash-uri sau care încep șicanele vor fi primi vizați de noile modificări.

Decizia autorităților vine după ce România a rămas pe ultimul loc la nivel european, în ceea ce privește siguranța în trafic.

Șoferii care refuză să conducă civilizat s-ar putea trezi cu amenzi usturătoare. Poliția Rutieră dorește schimbarea Codului rutier, iar pentru prima dată încep să ia în calcul și sancțiuni pentru conducerea agresivă.

Ce pedepse și amenzi riscă șoferii care merg agresiv și dau flash-uri

Polițiștii cer amenzi de până la 2.900 de lei pentru șoferii care merg agresiv. Conducătorii auto ar putea fi aspru sancționați, în cazul în care autoritățile reușesc să schimbe Codul Rutier. Pentru prima dată, în România, s-ar legifera agresivitatea în trafic, asta după ce accidentele cauzatele de șicanele în trafic s-au soldat cu o serie de consecințe extrem de grave și chiar pierderi de vieți omenești, notează Digi24.

Totodată, autoritățile mai pregătesc și un proiect de lege ce le-ar permite polițiștilor să dea amenzi în baza înregistrărilor camerelor de bord ale autoturismelor care circulă pe șoselele din România.

Noi sancțiuni pentru neacordarea de prioritate

Vor fi înăsprite pedepsele și pentru șoferii care nu acordă prioritate sau pentru cei care depășesc ilegal o altă mașină.

Până acum, aceștia rămâneau fără permis timp de 30 de zile, însă sancțiunea ar putea fi prelungită până la două luni.

Amenzi mai mari pentru depășirea vitezei legale

Sancțiunile și amenzile ar putea deveni mai mari și pentru conducătorii auto care încalcă viteza legală. Spre exemplu, în cazul în care un șofer depășește viteza legală cu 50 km, în prezent acestuia i se ia carnetul pentru 90 de zile.

Totuși, IGPR aduce și o nouă limită de viteză. În cazul în care un șofer depășește viteza legală cu 70 km/h, atunci acestuia i se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Propunerile Poliției Rutiere vin după ce România a rămas tot pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește siguranța în trafic.

Urmăriți B1TV.ro și pe