Creșterea prețurilor la energie, cap de afiș la discuția dintre miniștrii de finanțe din zona euro. Oficialii, îngrijorați că scumpirile ar putea încetini redresarea economiilor

Creșterea prețurilor la energie, cap de afiș la discuția dintre miniștrii de finanțe din zona euro. Oficialii, îngrijorați că scumpirile ar putea încetini redresarea economiilor
Foto simbol: Pixabay

Miniștrii de finanțe din statele aflate în zona euro vor discuta luni despre creșterea prețurilor la energie, îngrijorați că acestea ar putea încetini redresarea economică, ar putea avea un impact negativ asupra deciziilor de investiție și ar putea lovi în mod disproporționat categoriile sociale vulnerabile, arată o notă a Comisiei Europene, potrivit Independent.ie.

Creșterea prețurilor la energie, cap de afiș la discuția de luni a miniștrilor de finanțe din zona euro

Întrevederea va avea loc la Luxemburg. Potrivit notei, orice politică de răspuns trebuie să stabilească mai întâi dacă majorarea prețurilor este temporară și, dacă da, cât va dura.

Banca Centrală Europeană consideră că scumpirile la gaze, petrol și electricitate sunt temporare și se vor relaxa în 2022, o poziție cu care sunt de acord multe guverne din zona euro.

Chiar și așa, tema va fi un capitol de discuție separat, iar miniștrii vor face schimb de opinii și vor împărtăși exemple de bună practic, în condițiile în care trebuie să pregătească pentru 2022 bugete ce vor fi puternic afectate de prețurile la energie.

„Actuala creștere a prețurior la energie are deja un impact asupra economiilor și există o nevoie de a discuta impactul prețurilor mai mari asupra bugetelor naționale”, se arată în nota consultată de Reuters.

„Există un spectru larg de opțiuni politice și de instrumente disponibile pentru guverne, de la abordarea ofertei (investiții) și până la gestionarea cererii (subvenții și măsuri naționale de taxare), precum și o concurență mai largă și aspecte de reglementare”, potrivit documentului.

Prețurile europene de referință la gaze au crescut cu peste 300% în 2021 din cauza mai multor factori, printre care nivelurile reduse de stocare, penele de curent și cererea ridicată, pe măsură ce economiile își revn din efectele pandemiei de COVID-19, ridicând costurile angro ale energiei electrice. Ministrul român al Energiei punea situația și pe seama Federației Ruse, despre care spunea că face un joc prin Gazprom pentru a operaționaliza cât mai repede gazoductul Nord Stream 2.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a solicitat discuții la nivelul Consiliului European în ceea ce privește creșterea prețurilor la energie.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, astăzi, 30 septembrie 2021, la o întâlnire în format videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European și a Summitului UE – Balcanii de Vest din perioada 5-6 octombrie 2021, de la Brdo, Slovenia. În cadrul videoconferinței, Președintele României a solicitat discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie”, preciza joi Administrația Prezidențială.