Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane

Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dario Pignatelli

Charles Michel, președintele Consiliului European, a acuzat SUA de lipsă de loialitate după ce Australia a renunțat la un contract major cu Franța pentru a cumpăra submarine nucleare de fabricație americană ca parte din pactul AUKUS, înțelegerea anunțată recent de Washington, Londra și Canberra.

Charles Michel denunță „lipsa de loialitate” a SUA după pactul AUKUS

„Principiile elementare pentru aliați sunt transparența și încrederea, iar acestea merg împreună. Și ce observăm? Observăm o lipsă clară de transparență și loialitate”, le-a transmis președintele Consiliului European reporterilor prezenți la Organizația Națiunilor Unite, potrivit AFP preluată de France 24.

Charles Michel a menționat că europenii „trebuie să clarifice și să înțeleagă mai bine care sunt intențiile din spatele anunțului” făcut de SUA și Australia. Totodată, el a subliniat că inițiativa va da un nou imbold eforturilor europene de a construi propria capacitate de apărare.

O astfel de mișcare „nu ar fi împotriva aliaților noștri, ci pentru că dacă suntem mai puternici și mai robuști, înseamnă că și alianțele noastre sunt mai puternice”, a continuat oficialul european.

Președintele Consiliului European, dezamăgit de Joe Biden

Charles Michel a sugerat că este dezamăgit de Joe Biden, care la nivel de discurs a pledat pentru reconsolidarea alianțelor după ce a fost învestit ca președinte al SUA.

Cu Donald Trump, „măcar era chiar clar – tonul, substanța, limbajul – era foarte clar că în opinia sa UE nu este un partener folositor, un aliat folositor”, susține președintele Consiliului European.

De partea cealaltă, oficialii australieni au declarat că înțelege nemulțumirea Franței, dar submarinele sale neconvenționale nu se ridicau la nevoile pe care le are țara din acest punct de vedere în deceniile ce urmează, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu China.

Jean-Yves Le Drian, șeful diplomației franceze, a acuzat SUA de trădare, iar despre Australia a spus că „a înjunghiat” Franța „pe la spate”.

Chiar și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a avut o reacție fermă și a declarat că Franța a fost tratată inacceptabil.

Europa trebuie să fie „mai vocală” și „mai prezentă pe scena internațională”, a fost și părerea premierului belgian Sophie Wilmes, care a efectuat la rândul său o vizită la ONU.

În 2019, compania franceză Naval Group a câștigat o licitație și în România, iar pe baza înțelegerii de 1,6 miliarde de euro ar urma să furnizeze Forțelor Navale Române patru corvete și să modernizeze sistemele de luptă de pe fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”, însă contractul cu statul român încă nu a fost semnat.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare