Prețul petrolului crește doborând record după record în urma sancțiunilor, pe măsură ce bursele se prăbușesc sub presiunea agresiunilor Kremlinului asupra Ucrainei

Prețul petrolului crește doborând record după record în urma sancțiunilor, pe măsură ce bursele se prăbușesc sub presiunea agresiunilor Kremlinului asupra Ucrainei
Prețul petrolului crește doborând record după record în urma sancțiunilor anunțate împotriva Rusiei (Foto: https://twitter.com/Dis_is_Al)

Contractele pe țiței au atins marți cele mai ridicate niveluri din 2014 din cauza preocupărilor legate de aprovizionare și a stocurilor vândute într-o sesiune volatilă, în timp ce investitorii au urmărit răspunsurile internaționale după ce Rusia a trimis trupe în anumite părți ale Ucrainei, informează Reuters.

Piețele au fost volatile la o zi după mișcarea condamnată de comunitatea internațională a Rusiei, iar dolarul american a fost ușor mai scăzut față de valutele importante, în timp ce aurul, un alt pariu de siguranță, a fost, de asemenea, pe roșu.

Președintele american Joe Biden a anunțat primele sancțiuni împotriva Rusiei pentru ceea ce el a numit începutul de către Moscova a unei invazii a Ucrainei și a promis pedepse mai aspre în viitor dacă Rusia își va continua agresiunea.

În timp ce S&P 500 a confirmat că se află într-o corecție prin închiderea cu peste 10% sub recordul său maximul, a terminat totuși peste minimul sesiunii, atins înainte de a vorbi Biden.

„Când Biden a ieșit și a stabilit sancțiuni, acestea nu au fost poate atât de severe pe cât se temeau oamenii”, a declarat Robert Pavlik, manager senior de portofoliu la Dakota Wealth.

Pavlik a spus că „oamenii încearcă să își păstreze titlurile dacă și-au adjustat portofoliul înainte de toate acestea. Pentru cei care nu au făcut-o, este puțin târziu”.

Uniunea Europeană a convenit, de asemenea, marți asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a oprit noul gazoduct Nord Stream 2 din Rusia, iar Marea Britanie a luat măsuri împotriva băncilor ruse.

„Lumea încă speră că acest trend este oarecum limitat și nu se răspândește cu adevărat în Europa și Ucraina”, a declarat Peter Tuz, președintele Chase Investment Counsel.

Contractele pe țițeiul Brent au crescut cu 1,5%, la 96,84 dolari pe baril, după ce mai devreme au depășit 99 de dolari pentru cel mai înalt nivel din septembrie 2014, reflectând temerile că exporturile de energie ale Rusiei ar putea fi perturbate de orice conflict.

Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,4%, la 92,35 dolari pe baril, după ce a atins anterior 96 dolari, cel mai ridicat nivel din august 2014.

Dow Jones Industrial Average (.DJI) a scăzut cu 482,57 puncte, sau 1,42%, la 33.596,61, în timp ce S&P 500 (.SPX) a pierdut 44,11 puncte, sau 1,01%, scăzând la 4.304,76, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 166,55 de puncte, sau 1,23%, la 13.381,52.

Indicele acțiunilor mondiale MSCI (.MIWD00000PUS), care urmărește acțiunile din 50 de țări, a scăzut cu 0,9% după ce a scăzut anterior cu 1,5%, indicele fiind la niveluri nemaivăzute din 28 ianuarie.

Aurul a scăzut cu 0,4%, la 1.898,77 USD, după ce a urcat anterior la cel mai ridicat nivel din iunie.

Rubla rusă a scăzut la 80,9275 față de dolarul american în tranzacțiile anterioare, atingând cel mai scăzut nivel față de dolar din noiembrie 2020, înainte de a inversa cursul.

Urmăriți B1TV.ro și pe