Mirosuri greu de suportat în zona București – Ilfov: „Vrei dimineaţa să aeriseşti, vrei să dai un copil afară, ce să respire? Unde să respire? Totul e toxic” / Care este cauza și cum au reacționat autoritățile până acum

Mirosuri greu de suportat în zona București - Ilfov: „Vrei dimineaţa să aeriseşti, vrei să dai un copil afară, ce să respire? Unde să respire? Totul e toxic” / Care este cauza și cum au reacționat autoritățile până acum
Poluare în București. Sursă foto: Octavian Berceanu / Facebook

Locuitorii din Chitila și Chiajna, judeţul Ilfov, dar şi cei din Sectorul 1 al Capitalei se plâng de mirosurile greu de suportat, care se simt atât ziua, cât și noaptea, dar mai ales când bate vântul. În urma a zeci de sesizări primite, inspectorii Gărzii de Mediu au început controale la societățile comerciale care se ocupă de prelucrarea deșeurilor în zona depozitului de deşeuri Rudeni-Chiajna, închis în 2021, informează G4Media. Însă mai mulți specialiști și activiști de mediu se plâng că nu există un interes real al autorităților statului de a sancționa arderile ilegale de deșeuri.

Mirosuri greu de suportat în zona Capitalei. Garda de Mediu, controale la firmele care prelucrează deșeuri

„Vrei dimineaţa să aeriseşti, vrei să dai un copil afară, ce să respire? Unde să respire? Totul e toxic. La ce aer toxic respirăm ar trebui ca să nu mai plătim nicio taxă şi niciun impozit”, a spus o locuitoare din Chiajna, pentru G4Media.
Localnicii și inspectorii de mediu spun că mirosurile vin din zona depozitului de deşeuri Rudeni-Chiajna, închis în 2021, în apropierea căruia acum mai multe firme se ocupă cu prelucrarea deşeurilor.

Pe lângă aerul irespirabil şi praful nefiresc de gros, zeci de maşini cu gunoaie străbat în sus şi în jos drumurile pline de levigat alimentând depozitele de deşeuri, ascunse după garduri de 3-4 metri, mai informează sursa citată.

După zecile de sesizări primite de la localnici, inspectorii Gărzii de Mediu București și Ilfov au început să controleze societăţile comerciale respective.

„Am efectuat vizite pe amplasament, urmează să recepţionăm toate documentele referitoare la obligaţiile privind protecţia mediului pe care le au aceşti operatori. La finalizare vă vom comunica rezultatele acestor verificări. Persistă un miros de hidrogen sulfurat”, a declarat Viorel Tufeanu, comisar-șef Garda de Mediu Bucureşti, pentru G4Media.

Oana Neneciu, coordonator Aerlive.ro, a explicat faptul că „hidrogenul sulfurat ar trebui ars la 800 de grade în nişte condiţii speciale şi asta nu se întâmplă”. Ea a mai atras atenția că, din păcate, afirmațiile lor se bazează pe presupuneri, deoarece Garda de Mediu nu a venit până acum cu niciun raport oficial privind acest miros.

Suspiciuni că instituțiile statului intenționat nu pedepsesc arderile ilegale de deșeuri

De altfel, locuitorii din Capitală și din împrejurimi se plâng încă de la începutul anului de poluare, mai ales noaptea și în weekend, chiar când traficul nu e intens.

„Fenomenul arderii deşeurilor a contribuit semnificativ la nivelul poluării. (…) Deşi noi suferim cel mai tare, nu am văzut niciun fel de reacție din partea autorităților: Garda de Mediu, Ministerul Mediului şi Primăria Bucureşti. Niciuna dintre ele nu a reacţionat”, afirma recent Oana Neneciu, pentru Libertatea.

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu, a susținut de mai multe ori că instituțiile responsabile nici nu au interesul să sancționeze arderile de deșeuri, deoarece în ele sunt infiltrați oameni cu legătură cu această mafie. Iar din arderile ilegale se fac sume uriașe de bani.

„Clasa politică e datoare să acționeze, că există semne clare că oameni politici sunt implicați în structuri de tip mafiot care ard aceste cauciucuri. Dintr-un camion de cabluri arse ies ușor 50 – 60.000 de euro. E o problemă de securitate națională, că vorbim de patru milioane de oameni care sunt în București și în jur”, a declarat Octavian Berceanu, pentru B1 TV.

Acuzații similare a adus și consilierul local PMP Bragadiru, Teodora Desagă, într-o intervenție pentru B1 TV: „Nu trebuie să fim naivi, ci să vedem că, într-o formă sau alta, aceste arderi sunt acoperite de reprezentanți ai autorităților, că altfel nu pot să-mi explic cum de cu toții simțim această problemă și nu se găsesc vinovați niciodată. E o indignare a locuitorilor. Noi am mai făcut petiții colective și vom mai iniția un astfel de demers, că altceva, din păcate, nu avem”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:46 - Boris Johnson ar fi fost amenințat de Putin înainte de invazia în Ucraina: “Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut”
07:30 - Matei Dima, celebrul vlogger BRomania, a recunoscut că a condus beat și drogat. Ce amendă penală trebuie să plătească
07:18 - Andrew Tate, de după gratii: „România e o țară comunistă”. Când s-a mutat în țara noastră a spus că vrea să trăiască într-o societate în care „corupția este accesibilă tuturor” (VIDEO)
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal