Alegeri în Republica Moldova: PAS, partidul Maiei Sandu, scor istoric de 52,6% după numărarea a 99,6% din voturi

Alegeri în Republica Moldova: PAS, partidul Maiei Sandu, scor istoric de 52,6% după numărarea a 99,6% din voturi
PAS, partidul președintei Maia Sandu, a câștigat cu un scor istoric alegeriile parlamentare din Republica Moldova. Foto: Inquam Photos / George Călin

Se prefigurează o victorie zdrobitoare pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiunea președitei Maia Sandu, în alegerile parlametare anticipate din Republica Moldova. PAS a obținut un scor istoric de 52,6% după numărarea a 99,6% din voturi. Doar trei formațiuni vor intra în Parlamentul de la Chișinău.

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova

Datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 99,6% din voturi, arată că PAS a obținut 52,6%.

Blocul comuniștilor și socialiștilor, alianța fostului președinte Igor Dodon, a obținut 27,32%, iar Partidul Politic Șor – 5,77%.

Restul partidelor și alianțelor nu au reușit să atingă pragul electoral pentru intrarea în Parlamentul de la Chișinpu.

Blocul Electoral Renato Usatîi are doar 4,11%, iar Alianța pentru Unirea Românilor, formațiune intrată în Parlamentul de la București în alegrile din decembrie 2020, a obținut doar 0,49%.

Prezența la vot a fost de 48,41.

Maia Sandu, reacție după alegerile parlamentare din Moldova

La finalul scrutinului, președinta Maia Sandu a ținut să le mulțumească alegătorilor care s-au prezentat la vot: „Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi”.

Aceasta a subliniat că Republica Moldova are nevoie de instituții puternice.

„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. (…) Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare”, a mai transmis Maia Sandu.

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, fost președinte al țării, a afirmat, la rândul său, că „va începe o nouă etapă în Republica Moldova”.

Urmăriți B1TV.ro și pe