„Am credite neplătite, iar eu stau acasă și gătesc borș”. Cum trăiesc rușii într-o țară sugrumată de sancțiuni

„Am credite neplătite, iar eu stau acasă și gătesc borș”. Cum trăiesc rușii într-o țară sugrumată de sancțiuni
Cum trăiesc rușii într-o țară sugrumată de sancțiuni. Foto: Pixabay

Rușii au început să resimtă efectele sancțiunilor impuse împotriva țării lor. Presiunea se resimte deja în economie, dar și în viața de zi cu zi a cetățenilor.

Natalia Kliueva și-a început a început să-și caute un nou loc de muncă la Moscova în februarie – chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina și valul de sancțiuni occidentale. Trei luni mai târziu, femeia de 46 de ani a constatat că cei 20 de ani de experiență în vânzări, la nivel înalt, înseamnă puțin într-o lume corporatistă transformată de război, potrivit Financial Times.

Rușii încep să simtă greutatea sancțiunilor

„Nu există cerere. Sinceră să fiu, sunt îngrozită”, a spus Kliueva, descriind afacerile din Rusia ca fiind „înghețate”, în timp ce firmele occidentale au dispărut din țară. „Am doi copii, am credite neplătite, am lucrări de construcții neterminate. . . iar eu stau acasă, gătesc borș ca o fraieră”.

Experiența ei cu privire la schimbarea pieței muncii este un indicator al modului în care sancțiunile și embargourile comerciale occidentale se infiltrează încet în economia rusă – incluzând magazine închise și lanțuri de aprovizionare întrerupte – în ciuda eforturilor președintelui Vladimir Putin de a proteja țara de efectele războiului din Ucraina.

Deși cifrele șomajului s-au menținut la același nivel, platforma de recrutare online HeadHunter a constatat că numărul de locuri de muncă anunțate a scăzut cu 28% în aprilie, comparativ cu luna februarie. Anunțurile de angajare în marketing, PR, resurse umane, management și servicii bancare au scăzut între 40 și 55%.

„Există atât de mulți oameni calificați pe piață în acest moment. Concurența pentru o postare este peste așteptări”, a spus Kliueva.

Economiștii prevăd o concurență mai mare pentru locurile de muncă. Numărul persoanelor aflate în concediu a crescut de la 44.000 la începutul lunii martie la 138.000 la jumătatea lunii mai, potrivit oficialilor, iar numărul lucrătorilor cu normă parțială a crescut, de asemenea.

20% din magazinele din Rusia sunt închise

Schimbarea este cea mai vizibilă în cartierele comerciale și mall-urile din Rusia. În Moscova, magazinele care vând produse străine reprezintă aproximativ 40% din spațiul comercial din mall-urile mari, potrivit firmei de consultanță imobiliară comercială ILM. Multe dintre aceste magazine sunt închise după ce acele branduri au rupt legăturile cu Rusia. Aproximativ 15-20% din magazinele din mall-urile din Moscova sunt acum închise, potrivit Knight Frank Russia.

Până la sfârșitul anului, până la 20% din totalul spațiului de birouri al Moscovei ar putea fi, de asemenea, eliberat, a spus ILM, în principal din cauza plecării firmelor occidentale.

Aceste efecte nu sunt atât de evidente la nivel național. Mara Kanakina, o stilistă din Volgograd, a spus că a fost șocată când a vizitat Moscova săptămâna trecută. „Am mers pe strada Stoleshnikov”, a spus Kanakina, referindu-se la una dintre străzile centrale cele mai pline de farmec ale capitalei, „și aproape totul era închis”.

În calitate de antreprenor, Kanakina a fost, de asemenea, afectată de lipsa unor produse importante importate. Ea și-a procurat haine și accesorii de la designeri de modă străini și mărci occidentale pentru clienții din Rusia, dar în ziua invaziei, „toată Europa s-a închis”, a spus ea.

Furnizorii au încetat să mai aibă de-a face cu clienții ruși. Visa și Mastercard au părăsit țara, ceea ce înseamnă că nu a putut face tranzacții internaționale cu cardul. Logistica de livrare s-a prăbușit.

Urmăriți B1TV.ro și pe