Politologul Andrei Țăranu a susținut vineri, pentru B1 TV, că Regina Elisabeta a II – a „a trecut prin cele mai interesante turbulențe ale istoriei” și „a reprezentat, fără discuție, secolul XX în cea mai mare măsură”. Acesta a precizat că moartea Majestății Sale e o pierdere pentru mulți, dar „sunt multe zone în care regina nu a fost simpatizată”. Țăranu a vorbit și despre imperiul pierdut, problemele pe care le are Marea Britanie acum și despre rolul de echilibru pe care-l poate juca Regele Charles al III – lea.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Documentarul „Regina Elisabeta și premierii ei”, vineri, de la 22, pe B1 TV. Povestea fascinantă a relației dintre suverană și cei 14 prim-miniștri pe care i-a condus
„Fără discuție că e cel mai longeviv monarh al secolului XX. Se spune că 9 din 10 persoane din lume s-au născut în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a. În egală măsură, e persoana care a trecut prin cele mai interesante turbulențe ale istoriei. În primul rând, ca monarh, și-a pierdut imperiul. Câteodată lumea o simte ca o pierdere. Cei din Irlanda nu cred că sunt foarte supărați…
Sunt multe zone în care regina nu a fost simpatizată. Gândiți-vă la motivul pentru care nu a mers niciodată în India. Și-a trimis copiii, dar ea a evitat să meargă acolo, că era perioada de hipernaționalism indian, mai ales după ruptura dintre India și Pakistan din motive religioase.
E o istorie foarte complicată și ea, în bună măsură, e reprezentanta unei Europe care s-a schimbat enorm de mult”, a susținut politologul.
Andrei Țăranu a vorbit apoi despre imperiul pierdut și tensiunile care există în Regatul Unit: „Când a devenit regină, era fără discuție regina unei Marii Britanii care avea o mulțime de colonii, azi în Commonwealth mai sunt doar 14 teritorii, printre care Canada, Australia, Noua Zeelandă. Aduceți-vă aminte că în Australia există foarte multe voci care vorbesc despre ieșirea din calitatea de dominion. În egală măsură, există voci secesioniste foarte importante, inclusiv la nivelul premierului Scoției, care vor să iasă de sub domnia Londrei. La fel și Irlanda de Nord. Deci e o schimbare de paradigmă la nivelul istorie. Ea a reprezentat, fără discuție, secolul XX în cea mai mare măsură”.
Întrebat dacă va exista o modificare substanțială a politicii Marii Britanii sub conducerea Regelui Charles al III – lea, Andrei Țăranu a răspuns: „Nu cred. Prințul Charles a fost mereu în umbra mamei sale și, la rândul lui, e o persoană în vârstă acum care nu cred că-și mai dorește reforme”.
„Ce ar putea să realizeze în calitate de rege e să păstreze un echilibru într-o mare foarte complicată care e Marea Britanie azi, cânf se confruntă, după Brexit, cu o criză economică pe care n-a mai văzut-o dinainte de Margaret Thatcher, o devalorizare a lirei sterline, relații cu Europa foarte proaste pe care încearcă să le salveze prin intermediul războiului din Ucraina, dar care continuă cel puțin la nivel economic să nu fie foarte bune pe granița cu Irlanda și Irlanda de Nord. Deci lucrurile sunt foarte complicate.
În Marea Britanie, regele domnește, dar nu guvernează. El nu va putea să aibă mai mult decât un rol de diplomație publică cel mult, fără să poată interfera cu politica Marii Britanii ca atare”, a mai explicat politologul Andrei Țăranu.