Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent

Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent
Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent, sursă foto: captură YT

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a cerut marți o „reconstrucție revoluționară a sistemului cultural al țării”, relatează presa națională, într-o perioadă în care Iranul este zguduit de aproape trei luni de proteste pe care autoritățile nu au reușit să le reprime, relatează Reuters.

Consiliul suprem a trebuit să observe slăbiciunile culturale

„Este necesar să revoluționăm structura culturală a țării. Consiliul suprem a trebuit să observe slăbiciunile culturale din diferite domenii ale țării”, a declarat Khamenei, într-o reuniune a consiliului cultural.

Declarațiile vin într-o perioadă de confuzie datorată parțial mesajelor contradictorii transmise de autorități.

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a declarat joi că parlamentul și justiția iraniană revizuiesc legea care impune femeilor să poarte hijab în public, potrivit publicației pro-reformă Entekhab.

Tot el, a declarat, sâmbătă, că poliția moravurilor din Iran a fost „abolită”, dar presa de stat iraniană a respins cu fermitate aceste comentarii, spunând că Ministerul de Interne supraveghează exercitarea forței, nu a justiției. Această incertitudine nu a făcut decât să sporească protestele.

Comercianții și șoferii de camioane iranieni au organizat luni manifestații în aproape 40 de orașe, după ce protestatarii au solicitat o grevă generală națională de trei zile.

Iranul se confruntă cu proteste fără precedent încă din 16 septembrie, când Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, a murit în custodia poliției moravurilor, după ce a fost arestată pentru că nu purta corespunzător hijabul.

Tânăra a decedat în custodia poliției moravurilor, dar oficialii iranieni au negat că aceasta a fost ucisă în timpul detenției, sugerând că un atac de cord a băgat-o în comă până la moartea ei.

Decesul ei a provocat proteste fără precedent în Iran, pe care autoritățile nu au reușit să le oprească, în ciuda unei represiuni brutale.

Urmăriți B1TV.ro și pe