Belgia, prima țară europeană care depistează un caz de infectare cu noua variantă sud-africană. Tulpina a mai fost detectată în Hong Kong, Botswana și Israel

Belgia, prima țară europeană care depistează un caz de infectare cu noua variantă sud-africană. Tulpina a mai fost detectată în Hong Kong, Botswana și Israel
Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Suhorukov

Autoritățile belgiene au identificat un prim caz de infectare cu noua variantă sud-africană a SARS-CoV-2. Tulpina a fost contractată de un pacient care a revenit din Egipt, via Turcia, potrivit Laboratorului național de referință, care a tras un semnal de alarmă cu privire la persoanele care se întorc din Africa de Sud, transmite The Telegraph.

Belgia: Primul caz de infectare cu noua variantă sud-africană depistat în Europa

Persoana infectată cu noua tulpină sud-africană este o femeie nevaccinată, care a dezvoltat simptome la 11 zile după ce a fost în Egipt, dar care n-are nicio legătură cu Africa de Sud sau cu alte țări de risc epidemiologic ridicat.

Belgia a devenit astfel prima țară europeană care depistează un caz de infectare cu noua tulpină sud-africană. Infectări cu această variantă virală au fost confirmate și în Hong Kong, Botswana și Israel.

Secretarul britanic al sănătății, Sajid Javid, preciza recent că deocamdată nu au fost confirmate astfel de infectări pe teritoriul Regatului.

„Vreau să reasigur Camera (Comunelor, n.r.) că nu există cazuri detectate cu această variantă în Regatul Unit la momentul actual, dar această nouă variantă este de o uriașă îngrijorare internațională”, spunea Sajid Javid.

Se crede că noua variantă de SARS-CoV-2 ar fi apărut inițial la o persoană imunocompromisă care a suferit o infecție cronică. Cu toate acestea, pentru moment nu există prea multe informații despre originea tulpinii virale.

Apariția tulpinii, care s-a răspândit deja în regiunile sud-africane, le-ar putea da bătăi de cap românilor care intenționau să petreacă vacanțe exotice de sărbători. Tot mai mai multe state anulează zborurile din Africa de Sud și este așteaptă o decizie decisivă la nivelul UE.