Care sunt simptomele infectării cu Omicron. Pierderea gustului și a mirosului, specifică după contaminarea cu Delta, e mai puțin frecventă

Care sunt simptomele infectării cu Omicron. Pierderea gustului și a mirosului, specifică după contaminarea cu Delta, e mai puțin frecventă
S-au extins situațiile în care poate fi acordat concediul medical. Foto: Pixabay

Responsabilii britanici în domeniul sanitar au constatat că principalele simptome ale celor care au coronvirus, varianta Omicron, sunt oboseala, durerea de cap, durerile în gât și nasul care curge. Spre deosebire de cei care au fost testați pozitiv cu varianta Delta, cei care au tulpina Omicron nu prea suferă de febră, tuse, pierderea mirosului şi a gustului.

Simptomele infecției cu Omicron

Datele aplicaţiei Zoe, sistemul britanic ce permite analizarea răspândirii coronavirusului în ţară, arată că principalele simptome ale infectării cu varianta Omicron sunt nasul care curge, durerile de cap, oboseala şi durerile în gât.

Jumătate din persoanele care au declarat simptome de guturai au avut un test PCR pozitiv și numai jumătate dintre ei prezentau şi cele trei simptome clasice ale variantei Delta: febră, tuse, pierderea mirosului şi gustului.

La varianta Omicron se manifestă și un nou simptom – pierderea poftei de mâncare, scrie RADOR, preluat de G4Media.

„Am constatat-o şi în Africa de Sud, pierderea mirosului şi gustului este mult mai puţin frecventă la varianta Omicron, în vreme ce oboseala este foarte frecventă”, a explicat recent Marc Van Ranst pentru „Nieuwsblad”.

„Site-urile oficiale arată în continuare că apariţia bruscă a unei tuse puternice, febra şi pierderea mirosului şi gustului sunt principalele semne ale unei infectări cu coronavirus. Şi este deci un indiciu pentru a testare şi izolare”, a afirmat profesorul Tim Spector pentru The Guardian.

Efectele Omicron în România

În țara noastră, valul COVID declanșat de tulpina Omicron a dus la un record de infectări – peste 40.000 pe zi. Dar numărul mare de contaminări nu se refectă în numărul de internări la ATI și decese. Același lucru se întâmplă și în alte state. Asta înseamnă că Omicron e mai contagioasă decât variantele precedente, dar nu produce forme la fel de agresive de boală.

„În contiuare este un risc de forme severe la cei mai vulnerabili, la cei vârstnici și cei cu afecțiuni cronice”, a avertizat, însă, medicul Valeriu Gheorghiă, coordonatorul campaniei națioanle de vaccinare anti-COVID.

„România a devenit un loc periculos, atât epidemiologic, cât și al percepției. Probabil această nouă variantă va determina un val 5 mai prelungit, fie va avea două vârfuri pentru că această nouă variantă își va găsi locul în rândul populației”, a declarat și medicul Radu Crișan Dabija.

Urmăriți B1TV.ro și pe