Care va fi soarta asociației naționaliste „Azov”? Cerința Procuraturii Generale a Federației Ruse

Care va fi soarta asociației naționaliste „Azov”? Cerința Procuraturii Generale a Federației Ruse
Foto: Abaca Press / AA/ABACA

Curtea Supremă de la Moscova urmează să examineze, săptămâna viitoare, pe 26 mai, cererea Procuraturii Generale legată de subiectul recunoașterii asociației naționaliste paramilitare ucrainene Azov ca organizație teroristă și interzicerea activităților acesteia în Federația Rusă, informează TASS.

„Cazul administrativ privind recunoașterea asociației naționaliste paramilitare ucrainene Azov ca organizație teroristă și interzicerea activităților sale pe teritoriul Federației Ruse este programată pentru judecată pe 26 mai, la ora 10:00, în clădirea Curții Supreme a Rusiei”, arată Ministerului rus de Justiție.

Ce riscă membrii unei organizații teroriste

Conform legislației ruse, recunoașterea unei organizații, ca fiind teroristă este pregătită de FSB, ulterior este transmisă Procuraturii Generale a Federației Ruse. La rândul ei, Procuratura intentează un proces în instanță. Curtea Supremă este cea care se ocupă de problema recunoașterii organizației drept una teroristă.

Membrii unei astfel de organizații sunt trași la răspundere penală. Creatorii și liderii riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani și o amnedă de 1 milion de ruble. Participanții obișnuiți se aleg cu termen de închisoare pentru 10 ani și amendă de 500 de mii de ruble. Scutiți de răspunderea penală sunt doar cei care au încetat voluntar activitatea.

Soarta celor evacuți de la Azov

Luni seara au fost evacuați 264 de militari din regimentul Azov, estul Ucrainei, în urma negocierilor purtate. În cele din urmă, ei ar trebui să ajungă la Kiev, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat, în ședința plenară de marți, că „ucigașii naziști” nu ar trebui să fie schimbați și că „Rusia face tot posibilul pentru a-i aduce în fața justiției”.

Sute de militari continuă să se afle pe teritoriul uzinei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni