Casa Albă, îngrijorată de riscul unei recesiuni în Statele Unite: „Este evident o îngrijorare, dar coloana vertebrală a economiei noastre rămâne puternică”

Casa Albă, îngrijorată de riscul unei recesiuni în Statele Unite: Este evident o îngrijorare, dar coloana vertebrală a economiei noastre rămâne puternică
Foto: Pixabay

Casa Albă este îngrijorată de posibilitate unei recesiuni în Statele Unite, dar crede că elementele fundamentale ale economiei sunt în continuare stabile pentru a face față, conform unui consilier economic al președintelui Joe Biden, citat de AFP.

„Este evident o îngrijorare, dar coloana vertebrală a economiei noastre rămâne puternică”, a declarat  marți economistul Cecilia Rouse la CNBC.

Casa Albă, îngrijorată de riscul unei recesiuni în Statele Unite

Cecilia Rouse a adus aminte despre contracția produsului intern brut din primul trimestru, precizând că aceasta a apărut în urma exporturile scăzute.

„Dacă ne uităm la principalele componente ale PIB-ului din ultimul trimestru, acestea au fost de fapt destul de puternice în ceea ce privește cheltuielile de consum”, a specificat  economistul. „Piața muncii rămâne puternică”, a mai adăugat ea.

„Astăzi, datele economice par în continuare relativ sănătoase”, a specificat Thomas Barkin, președintele biroului regional Richmond al Fed, în cadrul unui discurs susținut la Richmond, Virginia. Acesta a menționat că totuși,  datele viitoare sunt „desigur incerte”.

„O recesiune ar fi, desigur, de nedorit, dar nu toate recesiunile sunt la fel”, a continuat el. „Am fost marcați de amintirea Marii Recesiuni și a recesiunii Volcker (din 1981-82, numită după fostul președinte al Fed), dar merită să ne amintim că majoritatea celorlalte recesiuni nu sunt nici atât de lungi, nici atât de profunde.”

De asemenea, acesta a precizat că dezechilibrul instalat între cerere și ofertă a apărut în urma redresării după pandemie. Thomas Barkin crede că o revenire la normalitate nu va duce neapărat la o recesiune, chiar dacă riscul există, conform Hotnews.ro.

Ipoteza unei recesiuni în viitorul apropiat în Statele Unite

„Nu cred că o recesiune este inevitabilă”, a declarat duminică secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în cadrul emisiunii ABC News. Aceasta a specificat totuși că se așteaptă ca „economia să încetinească” ca parte a unei tranziții spre „o creștere lentă și constantă”.

Astfel că,  probabilitatea unei recesiuni în viitorul apropiat în SUA capătă contur în urma  deciziei istorice a  lui Fed de a crește dintr-o dată  ratele dobânzilor în încercarea de a îndepărta inflația.

„Ne așteptăm acum la o recesiune ușoară în următoarele luni, cu o inflație persistentă care va forța o înăsprire mai pronunțată a politicii monetare”, a specificat Gregory Daco, economist șef la EY-Parthenon.

Urmăriți B1TV.ro și pe