Cehia: Praga închide un centru pentru refugiaţii din Ucraina după ce a depășit limita de capacitate

Cehia: Praga închide un centru pentru refugiaţii din Ucraina după ce a depășit limita de capacitate
Foto: Facebook/Horia Tomescu.

Praga va închide unul dintre centrele de primire a refugiaţilor din Ucraina, deoarece a fost depășită limita de capacitate pentru găzduirea lor.  Aceştia au fost îndemnați să se deplaseze către alte regiuni ale Republicii Cehe, a anunţat luni primarul oraşului, Zdenek Hrib.

Praga închide un centru pentru refugiaţii din Ucraina

Primarul a dat guvernului ceh un ultimatum să prezinte până în 16 mai un plan de „redistribuire justă” în toată ţara, care are în vedere persoanele refugiate din Ucraina, anunțând  că altfel va închide un centru pentru refugiaţi, conform agenţiei EFE.

„Între Praga şi alte regiuni există diferenţe de până la patru ori în privinţa numărului de refugiaţi la o mie de locuitori”, a specificat luni edilul capitalei. Prin această afirmație, edilul,  a făcut referiri în ceea ce privește saturarea capacităţilor de primire pentru refugiaţi care ajung în Praga.

 De asemenea, sâmbătă a fost ridicată în districtul Troha din Praga prima tabără de corturi pentru refugiaţi, ca măsură de urgenţă, conform Hotnews.ro.

Până în prezent, Cehia a dat aproximativ 320.000 de vize speciale pentru refugiaţii din Ucraina. Aceste vize le oferă ocazia de a rămâne în ţară până pe 31 martie 2023. Totodată, statul ceh le oferă refugiaţilor ajutor pentru spaţiile de locuit, asigurare medicală, sau acces liber pe piaţa muncii.

Un număr de 897.256 de ucraineni au trecut frontiera României

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a informat marți, 10 mai, că aproximativ 900.000 de ucraineni au intrat în România de la declanșarea crizei din țara vecină.

Potrivit reprezentanților IGPF,  în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 70.165 de persoane, dintre care 5.530 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 27,9% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 2.911 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 31,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 644 cetăţeni ucraineni (scădere cu 66%).

De la declanşarea conflictului ruso-ucrainean, până la data de 9 mai, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 897.256 de cetăţeni ucraineni, arată Poliţia de Frontieră.

Totodată, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 931.785 de ucraineni, relatează Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)