Cei mai bogaţi ruşi au pierdut 32 de miliarde de dolari din cauza crizei din Ucraina

Cei mai bogaţi ruşi au pierdut 32 de miliarde de dolari din cauza crizei din Ucraina
Un francez solicită de la statul român peste 115 milioane de euro, pentru o obligațiune cumpărată în România în 1929. Sursă foto: Pixabay

Cei mai bogați oameni din Rusia au rămas anul acesta fără 32 de miliarde de dolari și e doar începutul, căci escaladarea conflictului cu Ucraina și sancțiunile pe care abia de acum le anunță Occidentul vor duce la diminuarea și mai mult a averii lor.

Bogații Rusiei pierd miliarde din cauza conflictului cu Ucraina

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogaţi 500 de oameni de pe planetă, aproape o treime din averea lui Gennady Timchenko a dispărut în acest an.
Timchenko, fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu președintele rus Vladimir Putin în anii 1990, are acum o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari. Mare parte din avere provine de pe urma unei participaţii la producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Leonid Mikhelson, și el acționar al Novatek, a rămas fără 6,2 miliarde de dolari în acest an, iar Vagit Alekperov, preşedintele grupului petrolier Lukoil, a pierdut circa 3,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care acţiunile Lukoil au scăzut cu aproape 17%.

Gennady Timchenko se află pe lista celor sancționați de Marea Britanie, la fel și Boris Rotenberg și nepotul său Igor, ale căror familii şi-au construit averea prin firma Stroygazmontazh, specializată în construcţia de gazoducute.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, cei 23 de miliardari ruşi au o avere cumulată de 343 miliarde de dolari, în scădere față de anul trecut când era de 375 miliarde.

Primele sancțiuni anunțate de UE și SUA împotriva Rusiei

Marți, membrii UE au decis în unanimitate asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea vor pune pe lista neagră mai mulți politicieni și oficiali, vor interzice investitorilor din UE tranzacționarea cu obligațiuni de stat rusești și vor viza importurile și exporturile cu entități din zonele separatiste.

Tot marți, președintele american Joe Biden a anunțat primele sancțiuni pe care le va impune SUA Rusiei în noua criză ucraineană: „Implementăm sancțiuni de blocare completă asupra a două mari instituții financiare rusești: VEB și banca lor militară. (…) Implementăm sancțiuni cuprinzătoare asupra datoriei suverane a Rusiei. Acest lucru înseamnă că am tăiat guvernul Rusiei de la finanțarea occidentală. Nu mai poate strânge bani din Occident și nu mai poate face schimburi în noua sa datorie pe piețele noastre și nici pe piețele europene”.

Urmăriți B1TV.ro și pe