Cel mai mare depozit militar din Europa de Est. Experții sunt îngrijorați: „Dacă va fi o explozie acolo, consecințele ar putea fi echivalente cu ale unei bombe atomice”

Cel mai mare depozit militar din Europa de Est. Experții sunt îngrijorați: „Dacă va fi o explozie acolo, consecințele ar putea fi echivalente cu ale unei bombe atomice”
Foto: Abaca Press / AA/ABACA

Pe teritoriul Republicii Moldova este localizat cel mai mare depozit militar din Europa de Est. Depozitul este situat în apropierea frontierei cu Ucraina și la 120 de km distanță de Chișinău, informează ZDG.

Războiul a crescut tensiunea din regiunea transnistreană. Cele circa 20 de mii de tone de muniții, amplasate într-o zonă controlată de facto de Rusia, unde în ultimele două decenii nu au avut acces oficialii din Chișinău, trezește îngrijorări.

„Noi considerăm că dacă va fi o explozie acolo, consecințele ar putea fi echivalente cu ale unei bombe atomice, deci destul de grave. Atât că, de fapt, noi nu știm ce se află acolo ”, a declarat, Vitalie Stoian, genist militar, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

Foto: captură de ecran

Depozitul de la Cobasna, Republica Moldova – potențial pericol

Expertul militar este una dintre puținele persoane care au avut acces la depozit. El a menționat că, în momentul vizitei, unele muniții aveau termenul expirat, iar altele au fost traficate, fiind o zonă gri.

„Arme de acolo au ajuns în Libia, de exemplu. Iar o parte din muniții au fost găsite inclusiv în Cecenia”

La începutul anului , Alexandr Esaulenco, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, a menționat că depozitul este păzit de un număr mai mare de militari ruși.

„Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elementul-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile de la Tiraspol au anunțat despre împușcături în apropiere de depozit.

Foto: Profimedia Images

Ce ascunde depozitul

În depozitul militar de la Cobasna, înființat în 1949, sunt păstrate muniții din perioada retragerii trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări socialiste. Ele se află sub protecția trupelor ruse, care menționează că îndeplinesc misiunea de menținere a păcii.

În anul 1997, acolo erau puști automat AK-47, care au intrat în dotarea forțelor armate separatiste din regiunea transnistreană.

„În afară de asta, erau alte tipuri de muniție, în cantități foarte mari, cum ar fi cartușe pentru arme ușoare, mitraliere de calibru sovietic.

Se păstrau mii de tone de obuze pentru diferite tipuri de artilerie, într-o stare mai mult sau mai puțin bună și se păstra o cantitate considerabilă de explozive din categoria minelor antitanc și antipersonal, multe din ele cu termen trecut, produse în 1937, care urmau să fie lichidate ”

Foto: captură de ecran

Au fost promisiuni de distrugere a munițiilor

În 2019, ministrul rus al apărării a spus, în cadrul unei vizite la Chișinău, că Rusia este gata să reînceapă distrugerea munițiilor rămase.

În 2021 ministrul de Externe al Republicii Moldova a menționat: „nimeni nu-și dorește o explozie ca în Beirut, care ar însemna o catastrofă pentru întreaga regiune”

Conform studiului realizat de Academia de Științe a Republicii Moldova, în cazul deflagragrației, explozia ar fi echivalentă cu cea a unei bombe atomice.

Experții spun că există soluții pentru eliminarea pericolului, dar e nevoie de voința Federației Ruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe