CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, nu este sigur de necesitatea unei a patra doze de vaccin anti-COVID-19

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, nu este sigur de necesitatea unei a patra doze de vaccin anti-COVID-19
Albert Bourla, Pfizer

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat, luni, că nu este sigur de necesitatea unei a patra doze de vaccin anti-COVID-19 și că o vaccinare care vizează varianta Omicron ar putea fi gata în luna martie.

Incertitudine privind a patra doză de vaccin

Comentariile au contrastat cu cele făcute de CEO-ul Moderna , Stephen Bancel, care a spus, săptămâna trecută, că oamenii ar putea avea nevoie de o nouă doză în toamna lui 2022, deoarece eficacitatea vaccinurilor ar putea scădea în următoarele câteva luni, conform Reuters.

O creștere uriașă a cazurilor de COVID-19, determinată de varianta Omicron, a forțat unele țări să urmărească o altă doză de rapel, dar semnele timpurii sugerează că vaccinarea repetată poate fi o metodă dificlă, deoarece încrederea oamenilor în medicină scade direct proporțional cu perioada de timp pe care o petrecem în pandemie.

„Nu știu dacă este nevoie de un al patrulea rapel, acesta este ceva care trebuie testat”, a spus Bourla la CNBC, înainte de prezentarea lui Pfizer la conferința de asistență medicală JP Morgan.

„Se lucrează la o nouă versiune a vaccinului anti-COVID-19 care ar fi eficient împotriva variantei Omicron și a altor variante”, a spus el.

Se fac investiții majore în tehnologia ARNm

Producătorul de medicamente din SUA a anunțat, la începutul zilei, trei acorduri pentru a extinde utilizarea tehnologiei ARNm (ARNm) pe care s-a bazat vaccinul său împotriva COVID-19, inclusiv un pact în valoare de până la 1,35 miliarde de dolari cu specialistul în editare genetică Beam Therapeutics.

Compania va colabora, de asemenea, cu Codex DNA Inc pentru a valorifica avantajele proprii ale biotehnologiei, care ar putea permite o dezvoltare mai eficientă a vaccinurilor pe bază de ARNm, a medicamentelor și a altor produse biofarmaceutice.