CNN: Cum ar putea revoluţia din Kazahstan să-i strice socotelile lui Vladimir Putin

CNN: Cum ar putea revoluţia din Kazahstan să-i strice socotelile lui Vladimir Putin
Foto: Hepta.ro / DPA Images / AA/ABACA

Pentru șoferii din vestul Kazahstanului , nu a fost un an nou fericit când 1 ianuarie a adus o dublare a prețului gazului petrolier lichefiat.

Doar câteva zeci de oameni au ieșit în stradă în orașul Zhanaozen pentru a protesta, dar în trei zile furia lor a fost reluată de oameni din vastul stat central din Asia bogat în resurse, sătui de orice, de la șomaj și inflație, la corupție.

Forțele de securitate au avut puterea de a începe, depășindu-i cu mult pe cei care au înfruntat arestarea și temperaturile sub zero pentru a protesta. Dar până pe 4 ianuarie, tulburările spontane cuprinseseră Almaty, cel mai mare oraș din acest fost stat sovietic autoritar. Promisiunile guvernului de a anula creșterea prețurilor și de a oferi alt sprijin economic au fost prea puține și prea târziu, se arată într-o analiză oferită de către CNN.

Acum, președintele Kassym-Jomart Tokayev , care a preluat mandatul în 2019, se confruntă cu alegerea de a oferi un dialog politic real sau de a opta pentru represiune.

Tokayev pare să fi fost surprins de răspândirea rapidă a protestelor. Pe 2 ianuarie, el a postat pe Twitter că „cetăţenii au dreptul de a face cereri publice autorităţilor locale şi centrale, dar acest lucru trebuie făcut în conformitate cu legea”. Mai târziu, el a spus că „demonstranții trebuie să fie responsabili și pregătiți pentru dialog” și a promis că o comisie va „găsi o soluție reciproc acceptabilă la problema care a apărut în interesul stabilității”.

Dar răspunsurile la Tokayev au scos la iveală adâncimea furiei populare. Unul a spus : „În fiecare zi, totul crește în preț. Mă refer la alimente și la orice altceva. Imposibil să devină mai scumpe. Vă rugăm să luați măsuri. Nu este ușor pentru oamenii obișnuiți”.

Oala sub presiune a nemulțumirilor

Angajamentele repetate – și neîmplinite – ale guvernului pentru un viitor economic mai bun au transformat Kazahstanul într-o oală sub presiune a nemulțumirii, au declarat analiștii pentru CNN. Nemulțumirile de lungă durată cu privire la șomaj și salariile scăzute — în special în industriile grele din vestul Kazahstanului — au fost turboalimentate de o recesiune indusă de pandemie și de o inegalitate grotescă.

„Acesta este un guvern care este foarte detașat de realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren. Este o țară în care nu există instituții prin care să protesteze; singura cale este pe străzi”, Paul Stronski de la Carnegie Endowment for International Peace. a spus CNN.

Stronski spune că autoritățile au anunțat multe planuri diferite de îmbunătățire a vieții și de combatere a corupției, dar acestea nu sunt niciodată implementate. „Oamenilor li s-a spus că lucrurile se vor îmbunătăți, dar bogăția este deturnată”, a spus el. Lipsa dialogului și hărțuirea opoziției politice au lăsat guvernul detașat și orb la nemulțumirile populare.

Divide et impera?

Întrebarea este acum dacă Tokayev va opta pentru extinderea spațiului politic al Kazahstanului sau va încerca să zdrobească disidența.

Zachary Witlin de la Grupul Eurasia spune că „după ce a făcut concesii principalei cereri inițiale de a scădea prețurile la combustibil, guvernul se luptă acum să-și reafirme controlul prin forță. Protestele nu mai sunt în principal de natură economică, ci acum în mod deschis politice”.

Violența care a izbucnit la Almaty miercuri l-a încurajat pe Tokayev să adopte o abordare mai dură. El a spus că „elemente bandiți” au bătut poliția și au jefuit magazine. Tulburările devenise „o chestiune de siguranță a cetățenilor noștri”, iar el „avea să acționeze cât mai dur posibil”.

Kudaibergenova vede o prăpastie largă între activiștii politici din Kazahstan și mulțimile de bărbați, în principal, tineri din zonele mai sărace din Almaty, care au ieșit în stradă miercuri. Ea spune că activiștii politici „știu că revoltații le fură dreptul la proteste pașnice”.

Mai semnificativ, Tokaev a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia. Pledoaria sa a primit rapid răspuns de actualul președinte al CSTO, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care a spus că trupele de menținere a păcii vor fi trimiși „în vederea amenințării la adresa securității naționale și a suveranității” Kazahstanului.

În funcție de misiunea lor, sosirea forțelor de menținere a păcii străine ar putea agrava și mai mult tensiunile. Paul Stronski spune că apelul lui Tokayev îl va costa credibilitatea acasă — și că naționalismul kazah nu trebuie subestimat. În 2010 au avut loc proteste împotriva planurilor guvernamentale de a închiria terenuri agricole investitorilor chinezi, planuri care au fost în cele din urmă abandonate.

Tokaev, deschis dialogului, doar dacă este în favoarea lui

Tokaev a lăsat deschisă posibilitatea dialogului, promițând „noi propuneri pentru transformarea politică a Kazahstanului”.

Kudaibergenova spune că există o cale de ieșire. În ciuda hărțuirii, societatea civilă din Kazahstan a rămas rezistentă — concentrându-se pe probleme precum inegalitatea și serviciile publice. Există activiști respectați, spune ea, mai ales în rândul generației mai tinere.

Dar protestele actuale sunt lipsite de conducere. „Fără negociatori care să reprezinte protestatari, este greu să se ajungă la o rezoluție rapidă – dar, de asemenea, fără lideri, protestatarii s-ar putea să nu se poată susține singuri”, a spus Witlin din Eurasia.

Deocamdată, Tokayev pare intenționat să picteze tulburările ca fiind opera teroriștilor, susținând că „mulți dintre ei au primit pregătire militară în străinătate”.
Dacă acest lucru este sustenabil și dacă furia populară reprezintă o amenințare existențială la adresa domniei sale, este departe de a fi clar.