Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești

Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
Recep Tayyip Erdogan, Joe Biden și Jens Stoltenberg, la Summitul NATO de la Madrid din iunie 2022. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu consilierul-șef al președintelui turc, Ibrahim Kalin, duminică, la Istanbul, și au discutat despre „progresul” procesului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat Casa Albă, potrivit Reuters.

Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată

Cei doi oficiali, a căror întrevedere nu a fost dezvăluită presei în prealabil, au vorbit și despre poziția Turciei în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina.

Ankara a făcut „echilibristică” diplomatică în contextul războiului de agresiune pe care l-a lansat Moscova. Turcia, stat NATO, se opune sancțiunilor occidentale și are legături strânse atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, doi dintre vecinii săi de la Marea Neagră. Pe de altă parte, a criticat invazia rusă și a oferit drone trupelor ucrainene.

Pe fondul campaniei militare ruse din Ucraina, Suedia și Finlanda și-au exprimat intenția de a adera la Alianța Nord-Atlantică, însă Turcia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu candidaturile lor. În cele din urmă, cele trei state au ajuns la un acord în marja Summitului NATO de la Madrid – Ankara și-a retras vetoul, iar Stockholm și Helsinki au acceptat un set de pași pentru a răspunde la îngrijorările părții turce.

În timpul întâlnirii, mai spune Casa Albă, Sullivan și Kalin au discutat și despre „susținerea lor pentru negocieri de pace între Armenia și Azerbaidjan, importanța dialogului și diplomației pentru a rezolva orice neînțelegeri în Mediterana de Est”, condamnând totodată tentativa Rusiei de a anexa ilegal teritorii ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe