Cum a protestat un rus împotriva războiului lui Putin: „Nu puteam să stau fără să fac nimic. Ceea ce fac este un act de disperare”

Cum a protestat un rus împotriva războiului lui Putin: „Nu puteam să stau fără să fac nimic. Ceea ce fac este un act de disperare”
Cum a protestat un rus împotriva războiului lui Putin. Sursa: Captură video/BBC

Într-un orășel din Rusia, Dmitri Skurikhin a pictat mesaje anti-război pe clădirea magazinului său. „Pace pentru Ucraina, libertate pentru Rusia!”, este unul dintre mesajele de pe pereții clădirii. Chiar și acoperișul magazinului a fost transformat într-un steag ucrainean, pictându-l în culorile galben și albastru.

Bărbatul a mărturisit că este conștient de riscurile la care se supune, însă spune că nu putea să nu-și exprime opoziția față de ceea ce se îmtâmplă în Ucraina: „M-ar fi sfâșiat în interior”.

Dmitri a pictat mesaje anti-război pe pereții magazinului său

Dmitri Skurikhin a susținut că mesajele de pe pereți ar atrage atenția cetățenilor ruși cu privire la atrocitățile care se petrec în Ucraina, potrivit BBC.

„În primele săptămâni de război, oamenii noștri nu știau ce se întâmplă. Ei credeau că se desfășoară un fel de operațiune specială pentru a îndepărta dependenții de droguri din guvernul ucrainean. Nu știau că Rusia bombardează orașe ucrainene”, a spus acesta.

În Rusia, protestul public înseamnă urmărire penală sau amenințări. Cineva a scris pe ușa lui Dmitri  „trădător”, iar poliția a venit în vizită. Ulterior, a fost amendat pentru discreditarea forțelor armate ruse.

„Nu puteam să stau fără să fac nimic. M-ar fi sfâșiat în interior. Dar ceea ce fac este un act de disperare”, a spus protestatarul.

Rusia: Până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de știri false

La sfârșitul lunii martie, Vladimir Putin a semnat un nou decret care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru „informaţii false” privind acțiunile militare din Ucraina.

Documentul legiferează pedepse pentru „difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile” despre „activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus”, scrie AFP, citată de Agerpres. Pedeapsa prevăzută poate ajunge până la 15 ani de închisoare dacă „informațiile false antrenează consecințe grave”.

Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informaţii false” despre armata rusă.

Urmăriți B1TV.ro și pe