Comisia Europeană propune ca, începând cu anul 2030, toate clădirile noi și cele care intră în proces de renovare aprofundată să aibă zero emisii de carbon, pentru sectorul privat. Pentru sectorul public, propunerea ar trebui să se implementeze înainte de anul 2027, potrivit Agerpres, care citează un comunicat „România Eficientă”.
Conform comunicatului, clădirile noi sau în curs de renovare vor trebui să consume mai puțină energie, să fie alimentate cu surse regenerabile și, de asemenea, să nu genereze emisii de carbon din combustibili fosili. De asemenea, propunerea prevede ca toate clădirile existente să fie transformate în clădiri fără emisii până în anul 2050.
„Eficienţa energetică devine din ce în ce mai importantă. Dacă ne pregătim de acum, vom atinge ţintele din 2030 nu doar pentru eficienţă energetică, ci şi în ceea ce priveşte reducerea emisiilor. Trebuie să ne uităm cu foarte mare atenţie la ce se întâmplă la nivel european, să înţelegem ce înseamnă Directiva privind eficienţa energetică, cum o transpunem mai bine pentru România, dar şi alte directive care au legătură cu eficienţa energetică”, a declarat Mădălin Apostol, Senior Manager, Proiecte speciale, OMV Petrom
„Standardele pentru 2030 deja se anunţă şi mai severe, şi mai ambiţioase. Prin noua variantă a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor, în 2030 devine obligatoriu standardul zero-emission buildings. În 2010, a fost anunţat standardul nZEB şi atunci nimeni nu i-a acordat atenţie. În România începuse să se discute public despre nZEB abia cu câteva luni înainte să devină obligatoriu şi toată lumea a fost luată prin surprindere. Acum suntem avizaţi şi ştim că trebuie să creştem foarte mult rata de renovări aprofundate, să ştim că prin lege toate clădirile noi deja sunt la alte standarde. Şcolile, spitalele, clădirile din zona publică necesită atenţie specială”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) şi coordonator al proiectului România Eficientă.
„Am demarat cu un proiect pilot la Liceul Energetic Tehnologic Elie Radu din Ploieşti, o clădire unde pentru prima dată, cu finanţare privată, realizăm la standarde nZEB o renovare majoră, cu tehnologii noi. Nu doar că vom avea o performanţă energetică net superioară a clădirii, dar vom atinge şi acei indicatori foarte importanţi: calitatea aerului interior, un iluminat de performanţă ridicată care contează extrem de mult în starea de bine şi performanţa şcolară a elevilor. Este un proiect pe care vrem să îl replicăm”, a mai declarat Radu Dudău, director EPG.