Caz de spionaj în Germania. Un fost cercetător universitar ar fi oferit Rusiei informații secrete despre programul european de rachete Ariane

Caz de spionaj în Germania. Un fost cercetător universitar ar fi oferit Rusiei informații secrete despre programul european de rachete Ariane
În decembrie 2021, Ariane 5 a fost utilizat pentru a lansa pe orbită telescopul James Webb. Foto: Hepta.ro / Bestimage / ESA via Bestimage

Autoritățile germane au anunțat, joi, că un fost asistent de cercetare de la o universitate din Bavaria a oferit informații confidențiale despre programul european de rachete Ariane către un ofițer de informații al Federației Ruse. Inculpatul ar fi primit 2.500 de euro pentru serviciile sale, transmite Politico.

Germania: Un fost cercetător universitar ar fi oferit Rusiei informații secrete despre programul european de rachete Ariane

Inculpatul Ilnur N. a fost pus sub acuzare pentru că a pasat „informații despre proiecte de cercetare în domeniul tehnologiei aerospațiale, în special despre diverse faze de dezvoltare ale lansatorului european Ariane”, către serviciile rusești de informații, în schimbul sumei totale de 2.500 de euro.

Acuzațiile procurorilor au legătură cu „activitatea serviciilor secrete”, a precizat Parchetul federal al Germaniei.

„Începând cu sfârșitul lui noiembrie 2019, au avut loc în mod regulat întâlniri personale între acuzat și un ofițer de rang înalt al serviciului rusesc de informații externe”, susțin procurorii germani.

Dezvoltat în premieră în anii `70, Ariane este un sistem european de lansare pentru introducerea sateliților și a altor echipamente pe orbită. Spre exemplu, în luna decembrie, Ariane 5 a fost utilizat pentru a trimite pe orbită telescopul James Webb.

Ilnur N. a fost reținut în iunie 2021, iar acum a fost pus oficial sub acuzare. Vestea vine în contextul relațiilor diplomatice încordate dintre Berlin și Moscova. În decembrie, Germania a expulzat doi diplomați ruși ca urmare a sentinței date de o instanță din Berlin, care a concluzionat că uciderea unui dizident cecen a fost făcută în numele guvernului rus.

În plus, Federația Rusă a concentrat peste 100.000 de trupe la frontierele Ucrainei, ceea ce a adus securitatea euroatlantică într-un moment „critic”, după cum a remarcat secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg a transmis un apel ferm la dezescaladare și a explicat că „tensiunile și neînțelegerile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, iar Moscova „ar trebui să se abțină de la postura de forță coercitivă, retorica agresivă și activitățile maligne îndreptate împotriva Aliaților și a altor națiuni”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`