Energoatom: Rușii vor continua bombardamentele la centrala nucleară de la Zaporojie pentru că vor să lase sudul Ucrainei fără curent / Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică e „extrem de îngrijorat”

Energoatom: Rușii vor continua bombardamentele la centrala nucleară de la Zaporojie pentru că vor să lase sudul Ucrainei fără curent / Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică e „extrem de îngrijorat”
Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina. Foto: Hepta - Sputnik

Energoatom, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, a transmis, sâmbătă, că e posibil ca rușii să continue bombardamentele la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, deoarece obiectivul lor e de a lăsa estul Ucrainei fără electricitate.

Între timp, Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), s-a arătat „extrem de îngrijorat” de situația de la Zaporojie și a îndemnat ambele părți să fie extrem de atente.

Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru bombadamentele de vineri, care au dus la oprirea unui reactor al centralei nucleare. Aceasta a fost capturată de ruși la începutul lunii martie, dar în interior încă lucrează angajați ucrainenii, care încearcă să mențină lucrurile în siguranță.

Energoatom: Rușii vor continua atacurile la centrala de la Zaporojie

Energoatom a transmis, pe Telegram, că rușii bombardează centrala nucleară pentru că vor s-o deconecteze de la sistemul energetic al Ucrainei și să lase sudul țării fără curent electric.

Rusia vrea „să distrugă infrastructura și să deterioreze toate transporturile de energie. (…) Prin urmare, bombardarea centralei e probabil să continue”, a transmis Energoatom.

Ce spune șeful AIEA despre situația centralei nucleare de la Zaporojie

Între timp, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat asupra riscului unei catastrofe nucleare. Zilele trecute, agenția a transmis că lucrurile la Zaporojie au scăpat de sub control.

„Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Există riscul real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu doar acolo”, a declarat Rafael Mariano Grossi, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

Grossi a mai spus că acțiunea militară în zonă e „complet inacceptabilă și trebuie evitată cu orice preț” și le-a cerut celor două părți să manifeste „maximă reținere”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt