Mai multe țări europene printre care Franţa, Germania şi Elveţia se pregătesc pentru pene de curent în această iarnă.
În Franţa, vocile mai alarmiste spun că penele ar putea începe chiar de săptămâna aceasta, pentru că în acest moment mai bine de jumătate din centralele sale nucleare, sursa principală de electricitate a ţării, sunt în revizie – anunță Observator.
Printre măsurile care s-ar putea lua în aceste ţări se numără schimbarea programului in şcoli, interzicerea folosirii maşinilor electrice – cu excepţia urgenţelor – şi interzicerea folosirii instalaţiilor de zăpadă artificială.
În Franţa, pregătirile pentru un blackout sunt în desfășurare; Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a transmis: „Fără panică, este normal ca guvernul să facă pregătiri pentru un scenariu extrem, când ar putea fi nevoie să tăiem energia electrică pentru câteva ore, pe timpul zilei, dacă va fi necesar”.
Guvernul anticipează eventuale pene de curent în cazul în care iarna va fi una grea şi cere prefecturilor să fie pregătite pentru cele mai dificile scenarii.
Un sistem online, Ecowatt, a fost deja înființat pentru a-i ajuta pe oameni să-și reducă consumul şi pentru a-i alerta dacă apar pene de curent.
În contradicție cu Raed Arafat care sfătuia românii să aibă câteva rezerve de alimente neperisabile și baterii pentru situații neprevăzute, Ministrul Energiei, Virgil Popescu spune că nu vor fi probleme nici în aprovizionarea cu petrol, gaze naturale şi carburanţi auto.
„Nu există riscul unui blackout în România. Asta am afirmat-o tot timpul.
Faptul că a fost blackout în Moldova nu are nicio legătură cu România; nu uitaţi că au fost bombardamente în Ucraina, s-a deconectat Ucraina de Moldova. Automat s-au deconectat de România, i-am reconectat.
Nu există riscul unui blackout. Desigur, la nivelul ministerului avem toate scenariile.” a declarat oficialul.
În Germania, Banca Centrală a anunţat că va păstra în rezervă miliarde de euro, pentru a face față cererilor masive de numerar, în cazul unui eventual blackout în această iarnă.
Germanii și-au montat instalații fotovoltaice pe acoperișul caselor şi tot mai mulţi se înscriu la cursuri pentru a învăţa cum să se comportre într-o situaţie de urgenţă.
În Elveţia există acum un plan de restricţii şi interdicţii privind utilizarea energiei electrice, aflat în dezbatere până pe 12 decembrie: pe lângă reducerea temperaturilor din clădirile publice la cel mult 20 de grade Celsius, alte măsuri luate în calcul sunt închiderea magazinelor cu două ore mai devreme iar celor peste o sută de mii de şoferi care au maşini electrice li s-ar putea cere să le scoată din garaj doar pentru urgenţe, cum ar fi vizita la medic.