Colonelul american în retragere, Douglas Macgregor, fost consilier al secretarului apărării în mandatul președintelui american, Donald Trump, este sceptic în privința capacității Washingtonului de a forma o coaliție militară de succes împotriva Rusiei, notează RADOR care citează TASS.
„Astăzi, Casa Albă a președintelui Joe Biden analizează utilizarea unei forțe multinaționale împotriva Rusiei” – a susținut într-un articol publicat în „The American Conservative” întrebând ce vor face forțele americane dacă se angajează în luptă după trecerea graniței în vestul Ucrainei.
Fostul consilier al șefului Pentagonului citează opinia fostului șef al Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), David Petraeus, conform căruia, în cazul situației în care „forțele multinaționale sub comanda SUA” ar participa la conflictul din Ucraina, o potențială coaliție ar putea fi formată din soldați polonezi și români.
„Comanda supremă rusă va identifica, fără îndoială, componenta militară americană ca fiind centrul coaliţiei. Rezultă din aceasta că puterea militară rusă va fi concentrată în primul rând pe distrugerea structurii militare americane” – a considerat fostul consilier al secretarului de stat al apărării.
Macgregor evaluează că sunt puține șanse ca „forțele nenucleare ale SUA să fie singure capabile să învingă forțele nenucleare ruse” și se întreabă „dacă coaliția condusă de SUA va fi capabilă să adune diverse capacități militare necesare pentru a depăși numărul forțelor ruse”.
„La fel de important, ar putea forțele Statelor Unite ale Americii și ale aliaților lor să protejeze numeroasele rețele de transport ale Europei, precum și bazele aeriene și navale, de loviturile aeriene și cu rachete ale Rusiei?” – continuă Macgregor.
Analistul ia în considerare că este un lucru obișnuit ca forțele de coaliție să aibă dezacorduri cu privire la desfășurarea ostilităților: „Lipsa de claritate cu privire la obiectivele specifice poate avea consecințe grave. Cu alte cuvinte, la ce nivel de comandă unic se poate aștepta cu adevărat conducerea militară a SUA de la aliații săi în cazul unui război și oare cerinţa unităţii de comandă va depăși interesele pur naționale? Este util să nu uităm că Moscova are putere deplină asupra propriilor sale forţe ‘…’. Moscova nu trebuie să se împace cu preferințele și opiniile divergente ale membrilor coaliției” – a subliniat Macgregor.
Ex-consilierul lui Trump a amintit și „preţul escaladării pentru americani și europeni”: „Președintele SUA și generalii săi trebuie să înțeleagă cât de dezastruos va fi un eșec militar pentru o societate americană deja slăbită în ultimii douăzeci de ani de campanii eşuate în Irak și Afganistan”- a precizat acesta.