Finlanda vrea să adere la NATO alături de Suedia, insistă ministrul Pekka Haavisto după declarațiile care au creat rumoare în spațiul public

Finlanda vrea să adere la NATO alături de Suedia, insistă ministrul Pekka Haavisto după declarațiile care au creat rumoare în spațiul public
Ministrul finlandez al afacerilor externe, Pekka Haavisto. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul de externe de la Helsinki, Pekka Haavisto, a revenit cu noi declarații, marți, și a insistat că Finlanda dorește în continuare să adere alături de Suedia la NATO, transmite Euronews. Tot astăzi, dar ceva mai devreme, șeful diplomației finlandeze sugerase că țara ar putea lua în calcul să intre singură în Alianță dacă Turcia continuă să blocheze candidatura comună a celor două națiuni nordice.

Pekka Haavisto susține Finlanda vrea în continuare să adere la NATO alături de Suedia

În timpul unui interviu de marți, ministrul finlandez al afacerilor externe, Pekka Haavisto, a spus că aderarea în comun a celor două națiuni nordice la NATO a fost „în mod absolut prima opțiune”, dar „noi trebuie să fim gata să evaluăm situația”.

„S-a întâmplat ceva care pe termen lung să împiedice progresul cererii (n.r. – de aderare a) Suediei”, a întrebat Haavisto.

Răspunsul la întrebarea ministrului finlandez pare să fie unul afirmativ.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că Suedia nu mai are susținerea țării sale pentru aderarea la NATO, în contextul protestelor de la Stockholm din weekend. De altfel, între timp, partea turcă a anunțat că a anulat pe termen nedeterminat o întâlnire a formatului trilateral cu Suedia și Finlanda, reuniune la care ar fi urmat să participe și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

La câteva ore după declarațiile inițiale, într-o conferință de presă organizată în grabă la parlament, șeful diplomației finlandeze a revenit cu clarificări, spunând că a fost „imprecis” și că Finlanda dorește în continuare să intre în NATO alături de Suedia.

În ciuda clarificărilor, comentariile lui Pekka Havisto au reprezentat prima recunoaștere tacită a faptului că guvernul finlandez a analizat posibile scenarii pentru evoluția lucrurilor, ridicând semne de întrebare cu privire la perspectiva de a adera la NATO în paralele cu Suedia, într-un moment în care Alianța încearcă să prezinte un front unit în fața războiului dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe