Fostul președinte brazilian spune că Zelenski este „la fel de responsabil” pentru războiul din Ucraina ca și Putin: „Un război nu are niciodată un singur vinovat”

Fostul președinte brazilian spune că Zelenski este „la fel de responsabil” pentru războiul din Ucraina ca și Putin: „Un război nu are niciodată un singur vinovat”
Fostul președinte brazilian spune că Zelenski este „la fel de responsabil” pentru războiul din Ucraina ca și Putin: „Un război nu are niciodată un singur vinovat”. Sursa Foto: flickr.com

​Luiz Inacio Lula da Silva, fostul președinte brazilian a transmis că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este „la fel de responsabil” pentru războiul din Ucraina la fel ca și omologul său rus Vladimir Putin, potrivit Time.

„Îl văd pe președintele ucrainean fiind ovaționat în picioare de toate parlamentele (din lume). Dar acest tip este la fel de responsabil ca și Putin. Un război nu are niciodată un singur vinovat”, a declarat candidatul la alegerile prezidențiale din Brazilia din octombrie, informează AFP.

Zelenski „pare că face parte dintr-un spectacol”

„A vrut război. Dacă nu ar fi vrut, ar fi negociat un pic mai mult”, a adăugat ​Luiz Inacio Lula da Silva.

Totodată, fostul președinte brazilian a considerat comportamentul președintelui ucrainean drept „ciudat”: „Pare că face parte dintr-un spectacol. Este la televizor dimineața, la prânz și seara, în parlamentele englez, francez și german, ca și cum ar fi în campanie. El ar trebui să fie mai preocupat de masa negocierilor”, a susținut ​Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula a acuzat puterile occidentale că „incită la ură împotriva lui Putin”.

„Dacă îl stimulăm pe Zelenski, el însuși crede că este cel mai bun. De fapt, ar fi trebuit să i se spună cu seriozitate: „Omule, ești un bun comediant, dar nu vom purta un război pentru ca tu să poți juca”. Și spuneți-i lui Putin: „Ai o mulțime de arme, dar nu trebuie să le folosești împotriva Ucrainei. Hai să vorbim!”, a insistat acesta.

„ONU nu mai este luată în serios de către lideri”

Fostul președinte brazilian, în vârstă de 76 de ani, care a prezidat Brazilia timp de două mandate, între 2003 și 2010, l-a arătat cu degetul pe președintele american Joe Biden, despre care a spus că „nu a luat decizia corectă” în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

„SUA au o pondere foarte importantă și ar fi putut evita conflictul (…). Biden ar fi putut fi mai implicat, ar fi putut zbura la Moscova și să vorbească cu Putin. Acesta este genul de atitudine pe care o aștepți de la un lider”, a adăugat brazilianul.

De asemenea, el a criticat ONU: „Este urgentă crearea unei noi guvernanțe globale. ONU nu mai reprezintă nimic, nu mai este luată în serios de către lideri. Putin a invadat Ucraina în mod unilateral, fără a se consulta cu ONU”.

Urmăriți B1TV.ro și pe