Granițele SUA se redeschid după 20 de luni de restricții. Doar cei vaccinați pot intra pe teritoriul american

Granițele SUA se redeschid după 20 de luni de restricții. Doar cei vaccinați pot intra pe teritoriul american
Foto: Aaron Burden (Unsplash.com)

După 20 de luni de restricții, Statele Unite își redeschid granițele aeriene și terestre pentru călătorii vaccinați, arată AFP, citat de către Agerpres.

La începutul lui 2020, fostul președinte Donald Trump a impus ca granițele americane să fie închise pentru a preveni răspândirea cu noul Sars-Cov-2. Această alegere a fost confirmată și adoptată mai departe de către noul președinte american, Joe Biden.

Inițial, Donald Trump a impus ca granițele americane să fie închise doar pentru călătorii din China, dar pe măsură ce virusul s-a răspândit, această decizie s-a conformat noilor nevoi, țările din Schengen au primit interdicție de a mai intra pe teritoriu american. În tot acest timp, granițele terestre cu Canada și Mexic au fost închise.

Blocaje la granițele terestre

Conform oficialităților din Mexic, aceștia se așteaptă la un flux crescut de traversări ale granițelor în urma acestei decizii. În momentul în care decizia fostului președinte a fost pusă în funcțiune, mai mulți americani au rămas blocați în afara granițelor, accesul fiind făcut doar în baza unor urgențe.

„Vor fi instalate toalete portabile deoarece oficialii americani se aşteaptă la timpi de aşteptare care ar putea atinge patru ore. Le cerem şoferilor să dea dovadă de răbdare”, a declarat Cesar Alberto Tapia, directorul pentru siguranţa traficului al oraşului de graniţă Ciudad Juarez.

Acces doar pe baza unui vaccin

Autoritățile americane au transmis că va fi acceptată intrarea fiecărui călător ce posedă asupra lui un act doveditor care să ateste că s-a vaccinat cu unul dintre vaccinurile aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății, dar și un test COVID cu rezultat negativ, făcut în ultimele 3 zile.

Pe teren, granițele vor fi ridicate în două etape.

  1. De luni, doar persoanele ce călătoresc din Canada sau Mexic pentru motive neesențiale, turistice etc, cu condiția ca acestea să fie vaccinate. Șoferii de camion vor fi scutiți de această regulă.
  2. Din ianuarie, vaccinul va fi mandatoriu pentru fiecare persoană, indiferent de motiv pentru care traversează granița.
Urmăriți B1TV.ro și pe