România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)

România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
. Foto: Hepta - Abaca Press / Europa Press/ABACA

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, privește cu multă deschidere intenția lui Emmanuel Macron, președintele Franței, de a trimite militari pe teritoriul țării noastre. Oficialul Guvernului și-a exprimat punctul de vedere joi seara, 20 ianuarie, pentru B1 TV.

„Noi avem o relație de parteneriat strategic foarte solidă cu Franța, care până în momentul de față s-a concretizat în domeniul economic și care are și această componentă de securitate. Există un format ‘2+2’ pe care l-am creat în relația cu Franța, adică un fornat al miniștrilor de Externe și de Apărare care trebuie să se întâlnească periodic. Mai sunt și alte elemente de cooperare la nivel securitar, militar.

Franța are o prezență destul de consistentă în regiune, prin prezența avioanelor și a navelor franceze în Marea Neagră. Dar iată că vorbim și despre o componentă terestră. Dacă vor fi luate deciziile corespunzătoare în cadrul NATO vom avea pe teritoriul României, ceea ce este foarte bine.

(…) Mă bucur că există această decizie a președintelui Franței, de disponibilitate de principiu pentru o prezență militară franceză în România”, a declarat Aurescu, în emisiunea „Actualitatea”, moderată de către Tudor Mușat.

Și Klaus Iohannis a agreat intenția Franței

Președintele Franței a făcut anunțul într-o vizită la militarii din Haguenau, Alsacia, într-un moment în care tensiunile din estul Europei au atins noi cote. Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, iar Casa Albă a avertizat că invazia ar putea începe „în orice moment”.

Klaus Iohannis a reacționat la scurt timp după anunțul lui Macron, pe Twitter.

„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a suplimenta prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a transmis Iohannis.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pentru B1 TV, pe 20 ianuarie 2022 (VIDEO)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe