Inflația în Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani

Inflația în Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani
Euro / Foto: Pixabay.com

Inflația germană a atins 6% în noiembrie și urmează să urce mai mult înainte de o retragere treptată ce va începe anul viitor, conform AFP.

Un record negru pentru Germania

După datele de astăzi despre inflație, mulți germani s-ar putea gândi și la problema lor cea mai mare: inflația. La 6% rata anuală din noiembrie, inflația IAPC are o creștere șocantă. Rata inflației s-a ridicat la cel mai înalt nivel din ultimii 29 de ani, aceasta ajungând la 5,2%.

Datele preliminare ale agenției federale de statistică Destatis au arătat luni că prețurile de consum din Germania au atins un maxim din ultimii 29 de ani în noiembrie, deoarece creșterea costurilor cu energie și blocajele lanțului de aprovizionare afectează principala economie a Europei.

Rata anuală a inflației s-a accelerat pentru a cincea lună consecutiv, crescând cu 5,2%, creșterea fiind determinată parțial de o creștere cu 22% a prețurilor la energie.

În octombrie, rata a crescut la 4,5% față de anul trevut, prețurile la energie crescând cu 18,6%.

România, o altă „campioană” a inflației

Prețurile la produsele alimentare și nealimentare au crescut galopant în România, în anul 2021. Țara noastră a înregistrat a patra cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în octombrie, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, 17 noiembrie 2021, de Eurostat.

La nivelul UE, rata anuală a inflației a crescut de la 3,6%, la 4,4% în luna precedentă. Cele mai mari cifre au fost înregistrate în Lituania – 8,2%, urmată de Estonia – 6,8%, Ungaria – 6,6% și România – 6,5%.

Ultima oră
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă
20:43 - Apple va transforma iPhone-urile în terminale de plată POS. Toate telefoanele cu Apple Pay vor avea funcția (VIDEO)