Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale, după vizita la Bucha: „Ucraina este o scenă a crimei”

Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale, după vizita la Bucha: „Ucraina este o scenă a crimei”
Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale, după vizita la Bucha. Sursa: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA

Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), a efectuat o vizită la Bucha și a susținut că Ucraina este „o scenă a crimei”. Acesta a mai susținut că o echipă medico-legală a CPI va lucra pentru „ca noi să putem într-adevăr separa adevărul de ficţiune”.

În ciuda imaginilor înfiorătoare a masacrului de la Bucha, Rusia continuă să nege că ar fi responsabilă pentru sutele de vieți pierdute. Mai mult decât atât, Alexandr Lukașenko a declarat, marți, că masacrul de la Bucha a fost rezultatul unei „operațiuni psihologice speciale a Marii Britanii”.

„Ucraina este o scenă a crimei”

Procurorul Curții Penale Internaționale a susținut că este convins că la Bucha au fost comise „crime” care sunt de competența instituției pe care o conduce.

„Ucraina este o scenă a crimei. Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că au fost comise crime care sunt de competenţa Curţii. Trebuie să risipim ceaţa războiului pentru a ajunge la adevăr”, a declarat el presei în cursul vizitei în această localitate de la periferia Kievului, potrivit HotNews.

„Trebuie să ne păstrăm mintea deschisă şi să ne bizuim pe dovezi”, a adăugat el.

„Legea trebuie să fie mobilizată şi aruncată în luptă pentru a proteja civilii”, a subliniat procurorul.

Rusia neagă atrocitățile de la Bucha

Rusia a negat atrocitățile comise de trupele sale în Ucraina, numind numeroasele imagini absolut terifiante cu urmările ocupației din regiunea capitalei „o provocare” și „o nouă înscenare a Kievului pentru media occidentale”.

Mai mult, oficialii ruși califică imaginile cutremurătoare drept „un nou spectacol pus în scenă de regimul de la Kiev pentru media occidentale”.

Imagini din satelit din orașul ucrainean Bucha, acolo unde rușii au comis un adevărat masacru, arată un șanț lung de 13 de metri în curtea unei biserici, pe locul în care a fost descoperită o groapă comună. Anatoliy Fedoruk, primarul orașului, a declarat că acolo ar putea fi până la 300 de cadavre.

După masacrul din Bucha, rușii au început să folosească crematorii mobile

Pentru a-și șterge urmele, Rusia a început să folosească crematorii mobile, în special în Mariupol. Forțele de ocupație rusă încearcă să identifice „toți martorii posibili ai atrocităților”.

„Conducerea Rusiei a ordonat distrugerea oricăror dovezi ale crimelor armatei sale în Ucraina”, se menţionează în mesajul serviciului de informaţii militare ucrainean.

 „După genocidul împotriva poporului ucrainean la Bucha care a fost pe larg reflectat pe plan internaţional, ‘raşistî’ (‘fasciştii ruşi’, aşa cum numesc ucrainenii forţele ruse) au început să utilizeze crematorii mobile în Ucraina”, se afirmă în text.

„La Mariupol au fost detectate 13 crematorii mobile pentru curăţarea străzilor de cadavrele civililor morţi”, iar forţele de ocupaţie ruse „încearcă să-i identifice pe toţi martorii posibili ai atrocităţilor pentru a-i elimina”, atenţionează serviciul de informaţii al armatei ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe