Liderii UE ar fi ajuns la un compromis privind importul de petrol rusesc: Embargo pe mare, autorizarea livrărilor prin oleoductul Drujba

Liderii UE ar fi ajuns la un compromis privind importul de petrol rusesc: Embargo pe mare, autorizarea livrărilor prin oleoductul Drujba
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Liderii Uniunii Europene (UE) se îndreaptă către un compromis în ceea ce privește interzicerea livrărilor de petrol rusesc. Aceștia doresc un embargou împotriva livrărilor de petrol pe mare, însă ar permite în continuare importul de petrol prin conducte.

Statele UE ar fi ajuns la un compromis privind embargoul de petrol

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, citate de Bloomberg, guvernele UE discută un plan cu Consiliul European şi Comisia Europeană care ar permite scutirea, pentru o perioadă limitată de timp, a livrărilor de petrol prin oleoductul Drujba, de la un embargo mai amplu privind livrările de petrol rusesc spre blocul comunitar.

Majoritatea statelor membre UE sunt de acord cu un embargo privind petrolul rusesc, în cadrul celei de a şasea runde de sancţiuni destinate să pedepsească Moscova pentru conflictul din Ucraina. Însă pentru o decizie este nevoie de unanimitate iar Ungaria este cel mai acerb critic al unui embargou în timp ce alte state din Europa de Est se opun şi ele.

Modelul de business al grupului petrolier ungar MOL a fost construit pe ţiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba care asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei. Grupul petrolier ungar susţine că ar avea nevoie de 2-4 ani şi între 500 şi 700 milioane de dolari pentru ca cele două rafinării ale sale din Slovacia şi Ungaria să facă trecerea la procesarea unui alt tip de petrol.

Putin ia în derâdere embargoul european

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, că pentru anumite țări europene este imposibil să renunțe rapid la petrolul rusesc, așa cum propune Comisia Europeană, transmite Reuters.

Statele membre au purtat negocieri pentru un al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, pachet care cuprindea și un embargo pentru petrolul rusesc, însă discuțiile au eșuat în această săptămână din cauza unui veto din partea Ungariei, care depinde în mare măsură de importurile de țiței rusesc și care compara măsurile propuse de Comisia Europeană cu „o bombă atomică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe