Liderii UE programează un summit „de urgență”: „Folosirea forței și a constrângerii pentru a schimba granițele unei țări nu are ce căuta în secolul 21”

Liderii UE programează un summit „de urgență”: „Folosirea forței și a constrângerii pentru a schimba granițele unei țări nu are ce căuta în secolul 21”
Președintele Consiliului European, Charles Michel Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dario Pignatelli

Liderii UE vor organiza mâine la Bruxelles un summit de urgență pentru a discuta despre criza Rusia-Ucraina, transmite publicația internațională Politico.

Într-o scrisoare adresată liderilor UE, șeful Consiliului UE, Charles Michel, scrie: „Este important să continuăm să fim uniți și hotărâți și să definim în comun abordarea și acțiunile noastre colective”.

El spune că „acțiunile agresive” ale Rusiei au încălcat „legea internațională și integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

„De asemenea, subminează ordinea europeană de securitate”, scrie el. „Folosirea forței și a constrângerii pentru a schimba granițele unei țări nu are ce căuta în secolul 21”.

Într-o scrisoare de invitație adresată liderilor, Michel a spus că ar dori ca aceștia să discute despre cele mai recente evoluții din criză, precum și despre „cum protejăm ordinea internațională bazată pe reguli” și „cum ne descurcăm cu Rusia și cum facem Rusia responsabilă pentru acțiunile sale.”

El a menționat, de asemenea, că și-ar dori ca șefii de stat și de guvern să discute despre modul în care UE „va sprijini în continuare Ucraina și poporul său”.

Summitul va începe la ora 20.00, la Bruxelles.

Sancțiunile UE împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a convenit miercuri asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei care vor pune pe lista neagră mai mulți politicieni, parlamentari și oficiali, vor interzice investitorilor din UE tranzacționarea cu obligațiuni de stat rusești și vor viza importurile și exporturile cu entități din zonele separatiste.

Miniștrii de Externe ai UE au ales să nu-l sancționeze pe președintele rus Vladimir Putin.

„Acest pachet de sancțiuni care a fost aprobat în unanimitate de statele membre va răni Rusia foarte mult”, a declarat Borrell într-o conferință de presă alături de ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, la o întâlnire la Paris.

„Rusia este responsabilă pentru actuala tensionare a situației. Foarte rapid vom finaliza pachetul de sancțiuni și ne vom coordona îndeaproape cu partenerii noștri, așa cum am procedat și până acum.”

„Interzicem relațile comerciale între cele două regiuni separatiste și UE, așa cum am procedat și după anexarea ilegală a Crimeii, în 2014”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Pachetul de sancțiuni include toți membrii camerei inferioare a parlamentului rus care au votat în favoarea recunoașterii regiunilor separatiste. Acestora le-au fost înghețate toate bunurile pe care le dețin în UE și li s-a interzis să călătorească în interiorul blocului comunitar.

Borrell a mai spus: „Vom viza 27 de persoane și entități care joacă un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

„Vizăm capacitatea statului și guvernului rus de a accesa capitalul, piețele și serviciile noastre financiare”.
Urmăriți B1TV.ro și pe