MAE, despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova: O victorie a democrației, un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al țării, proces pe care România îl susține fără rezerve

MAE, despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova: O victorie a democrației, un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al țării, proces pe care România îl susține fără rezerve
Alegeri parlamentare în Republica Moldova / Foto: Inquam Photos / George Călin

Eforturile în direcția avansării parcursului european rămân unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi, a transmis Ministerul român de Externe, după ce alegerile parlamentare din țara vecină s-au încheiat cu victoria clară a PAS, formațiune pro-europeană condusă de președinta Maia Sandu. „Este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova”, a mai comunicat MAE. Ministerul a dat apoi asigurări că România va fi în continuare alături de Republica Moldova în parcursul său pro-european.

MAE, reacție după alegerile parlamentare din Republica Moldova

„România felicită cetățenii Republicii Moldova pentru votul exprimat și salută victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve”, a transmis MAE.

Ministerul a comunicat apoi că alegătorii din Moldova au optat clar pentru statul de drept, accelerarea luptei anticoruție și pentru construirea unor instituții democratice solide.

„Eforturile în direcția avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi”, se mai arată în comunicat.

MAE a mai transmis că România va fi în continuare alături de Republica Moldova pe drumul său pro-european: „România exprimă speranța formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susțină abordarea pro-europeană și să continue, în mod susținut, procesele de reformă. Ca și până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, cultură și istorie, inclusiv în ceea ce privește continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetățenilor și în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”.