Avioane de război chineze la linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, în ziua în care Nancy Pelosi ar urma să ajungă pe insula revendicată de China. Beijingul îi avertizează pe politicienii SUA „să nu se joace cu focul”

Avioane de război chineze la linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, în ziua în care Nancy Pelosi ar urma să ajungă pe insula revendicată de China. Beijingul îi avertizează pe politicienii SUA „să nu se joace cu focul”
Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, este al doilea om în linia de succesiune la președinția SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Yuri Gripas/ABACA

Ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, i-a avertizat marți pe politicienii SUA „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului pentru că acest lucru „nu va duce la nimic bun”.

Tot astăzi, ziua în care președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să ajungă pe insula revendicată de Beijing, după cum susțin persoane informate în acest sens, mai multe avioane de război chineze au survolat zona aflată în apropierea liniei mediane din Strâmtoarea Taiwan.

Politicienii americani, avertizați de Beijing „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului

Fără să precizeze despre ce politician american este vorba, ministrul chinez Wang Yi le-a transmis politicienilor SUA „să nu se joace cu focul” în chestiunea Taiwanului, arată un comunicat transmis de instituția guvernului de la Beijing, transmite Reuters. Xi Jinping a lansat un avertisment similar în convorbirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu Joe Biden.

Persoane informate în această privință susțin că democrata americană Nancy Pelosi, al treilea om în linia de succesiune la președinția SUA, ar urma să ajungă marți la Taipei, context în care mai multe avioane de război chineze au zburat în apropierea liniei mediane din Strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters.

China consideră că o vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ar fi „o ingerință flagrantă” în afacerile chineze interne și ar da un imbold viziunilor pro-independență de pe insula pe care o revendică. Cu promisiunea că va lua măsuri de răspuns hotărâte, Beijingul a transmis mai multe avertismente, inclusiv unul cu tentă militară, spunând că armata chineză „nu va sta cu mâinile în sân”.

SUA spune că nu se va lăsa intimidată de China

În contextul amenințărilor chineze, Casa Albă a transmis luni că SUA nu se va lăsa intimidată de China, iar Nancy Pelosi este cea care decide dacă merge în Taiwan sau nu, având în vedere separația puterilor din interiorul guvernului american.

„Nu vom mușca momeala și nu ne vom angaja în zăngănitul armelor. În același timp, nu ne vom lăsa intimidați (…). Președinta (Camerei Reprezentanților, n.r.) are dreptul să viziteze Taiwanul, iar președintele Camerei a mai vizitat Taiwanul înainte, fără incidente, așa cum au făcut-o mulți membri ai Congresului, inclusiv în acest an”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, în fața reporterilor.

Între timp, Forțele Navale SUA au desfășurat patru nave de război la est de Taiwan.

Urmăriți B1TV.ro și pe